Från en ö till en annan

0

Hisingsmotiv i Art Deco-stil. Kan det vara nåt? Så tänkte Kalle Nyberg och tryckte upp ett gäng affischer inför en loppis i Flunsåsparken. Nu finns hans grafiska prints i butiker lite här och var i stan.
– Jag testade med en bild på en spårvagn på väg en över Götaälvbron och en bild på Eriksbergskranen. När dagen var över hade jag sålt ett tiotal, säger Kalle Nyberg.

Han tänkte inte speciellt mycket på det, utan gjorde som han brukar göra med sina bildserier: Startade upp en sida på Instagram. Men när responsen blev stor där förstod han potentialen med Hisingsmotiven och så föddes Hisinge Grafiska Verkstad. Det var hösten 2014 och för Kalle Nyberg känns det här med Hisingsmotiv fortfarande ganska nytt. Tidigare hade han en annan ö i fokus – Orust, och då närmare bestämt uppväxtorten Mollösund.
– Förr ägnade jag säkert 80 procent av mitt fotograferande åt området vid fyren i Mollösund.
Det var också där han ”ställde ut” första gången. 2011 hade han köpt en bra skrivare och hängde upp några tavlor mest för skojs skull på en loppis.
– Det gick rätt bra. Skrivaren betalade sig samma dag. Och när man får den bekräftelsen blir man förstås inspirerad.
Men än så länge är Hisinge Grafiska bara en sidosyssla. Och kommer nog så att förbli. Kalle trivs bra med att kombinera heltidsjobbet på en reklambyrå i Skärhamn på Tjörn med att mer fritt få låta kreativiteten flöda över sina lokalpatriotiska bilder.

Ja, lokalpatriot är han. Trots att flyttlasset gick från Orust till Hisingen så sent som för sex år sedan så känner han sig redan rotad här.
– Det är avslappnat på Centrala Hisingen, inte så pretentiöst. Centrala stan klarar jag inte av riktigt.
Han pausar.
– Att vara mitt i smeten har jag inget behov av. Allting finns här. Wieselgrensplatsen är väl det mest centrumaktiga med affärer och Rambergsvallen… Men sen finns också rena landet och en viss form av skärgård.
Fast att han hamnade på Hisingen är egentligen en slump. Hade det inte varit för flickvännen Madeleine (som också kommer från Orust, men som bodde i Göteborg när de träffades) hade han nog fortfarande jobbat kvar på Sillfabriken i Mollösund.
– Det var kallt och blött, säger han och skrattar. Men jag trivdes bra, även om det kanske inte var någonting jag tänkte göra resten av livet.

Nej, några år tidigare hade fotograferandet tagit ett fast grepp om hans liv. Hobbyn kom egentligen till honom ”bakvägen”, via datorn. I många år hade han gillat att leka med bilder på macen därhemma. Manipulerade och skapade montage i Photoshop.
– 2008 fick jag en systemkamera, en Canon, i julklapp. Då började jag fota på allvar.
Nu låter Kalle fotografier och prints samsas med varandra på Hisinge grafiskas Instagram- och facebooksidor. Det viktiga med bilderna är att de fångar något nytt. Ibland gör ett vanligt foto det, ibland inte.
– Götaälvbron kommer snart att försvinna och kändes därför viktig att avbilda. Men hur många foton finns det inte på den?
Då är det roligare att göra något grafiskt i Art Deco-stil. Kalle är speciellt förtjust i affischer från 20- och 30-talen. Nu säljs hans egna varianter på stadsmuseet och i småbutiker som A la London och Llama Lloyd. Han har också låtit en del mer rena Göteborgsmotiv, till exempel Sjömanshustrun och Gothia Towers, smyga in i produktionen. Men Hisingen kommer han nog aldrig överge – varken själsligt eller på något annat sätt. När vi träffas är han och sambon precis i färd med att flytta från sin hyresrätt till en bostadsrätt i området några hundra meter från Wieselgrensplasen. Det blir Kalles tredje bostad sedan han flyttade till Göteborg 2010 – alla har legat inom en radie på 300 meter.
– Det är också något jag gillar; folk som bor här bor här länge. Man blir kvar, stöter på folk man känner igen. Vi har till exempel blivit bästa vänner med ett par som precis som vi har hund. Vi hjälper varandra med hundarna och umgås minst en gång i veckan. Det är ju ytterligare en anledning till att man vill stanna här, säger Kalle Nyberg.

Text och bild: Lars Nicklason

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.