Mats Karlsson: Århundradets bowlare finns på Centrala Hisingen

0

Mats Karlsson har uppnått allt man kan inom bowlingsporten. Sett världen. Men sedan några är Sveriges bäste bowlare genom tiderna tillbaka på Wieselgrensplatsen – ja faktiskt i exakt samma lokaler där karriären en gång började på 60-talet.

Lundby StadiumBowl står det på skylten som vetter mot Wieselgrensgatan. Innanför dörren, nerför för trapporna i källarlokalerna finns 14 bowlingbanor, restaurang, bar och en möteslokal. Mats Karlsson, som sålt och byggt bowlinghallar sedan han återvände från proffslivet i USA i början på 90-talet, startade verksamheten 2007.

– En bowlinghall i Halmstad skulle läggas ner och jag fick chansen att ta över deras bowlingmaskiner. Samtidigt fick jag nys om att lokalerna här stod tomma.

Det var inte vilka lokaler som helst. Mats Karlsson är uppvuxen på Virvelvindsgatan på andra sidan leden och det var hit, till den då kommunala bowlinghallen, som hans bowlingspelande föräldrar tog honom när han var liten. BK Virveln bildades 1967, blev snart bäst i landet och Mats Karlsson blev klubben trogen fram till början på 80-talet då han lämnade Hisingen för att hårdsatsa på sporten.

Det gick bra. Riktigt bra. Förutom flera VM- och SM-guld var Mats Karlsson under 80-talet under flera år rankad bland de fem bästa på PBA-touren i USA (vilket på den tiden i praktiken betydde topp fem i världen) och han blev den förste icke-amerikan att vinna en PBA-titel.

Att han 2009 av Svenska bowlingförbundet utsågs till ”århundradets bowlare” förvånade knappast någon med lite bowlingkunskaper.

Bowlinghallen blev gym

För den gamla bowlinghallen på Wieselgrensplatsen gick det inte lika bra. På 90-talet sveptes man med i den stora vågen av utförsäljningar av kommunala anläggningar och fastigheter. Bowlinghallen blev till gym. Flera ägare passerade innan fotbollsklubben Lundby IF ”felinvesterade” i verksamheten och drev den i tre i år innan både gymet och klubben försattes i konkurs 2006.

Men sen kom alltså Mats Karlsson tillbaka. Och med honom bowlingen. På Wieselgrensplatsen såg han potentialen att bygga något riktigt bra.

– Bowling är faktiskt världens största inomhussport. Det tror jag inte så många vet om. Och det är faktiskt väldigt sällan bowlinghallar läggs ner.

Men de första sex åren var kämpiga. Man betalade leasing på 14 bowlingmaskiner men hade bara plats för åtta i de gamla bowlinglokalerna.

– Från början blev vi också lovade lokalen intill, en lokal Willys nyttjade som lager och inte längre behövde när de skulle bygga ut. Men så strulade det med deras byggnadstillstånd. Först förra sommaren fick vi tillgång.

Nu rullar det på fint. Fram till klockan tre på eftermiddagarna har pensionärer i princip hallen för själva. Två timmar senare körs kvällspasset igång med klubb och tävlingsbowling. Sex klubbar tränar i lokalerna. En av dem är Virveln som efter flera års bortavaro återuppstod så sent som i år.

– Vi gick samman med Gothia och tog deras plats i division ett. Vi kommer nog att vinna den serien.

Vill ha elitlag

Han hymlar inte. Mats Karlssons vill ha ett elitserielag på Hisingen.

– Det finns två kategorier av människor som driver bowlinghallar. De som vill tjäna mycket pengar och de som är mer föreningsmänniskor och som vill se sporten utvecklas. Jag tillhör de senare.

Visst, Lundby StadiumBowl har också discobowling men då, på fredagar och lördagar, ser Mats Karlsson för det mesta till att vara ledig. Det han gillar med hallen är kulturen, det som sitter i väggarna, att man alltid när som helst på dagen kan kliva in och tjöta lite bowling.

– Jag vill satsa på ungdomarna. Och under sex år har vi fått lite draghjälp av kommunen. Det innebär att vi genom klubbarna kan erbjuda skolungdomar gratis bowling en dag i veckan. Återväxten är därför fantastisk här. På DM förrå året var halva startfältet från vår hall. Varje år kommer det 20-30 mellan- och högstadieelever hit som vi fördelar ut på klubbarna.

Den sociala aspekten är viktig. Grupper med funktionshindrade kommer från flera håll i Göteborg och spelar till subventionerade priser och pensionärerna, ja, det har som sagt förmiddagarna i hallen för sig själva.

– Det är mycket tack vare dem vi börjar med dagens lunch här från och med september. De kan ju lika gärna äta här istället för att gå någon annanstans, säger Mats Karlsson och skrattar.

Han har inte flyttat tillbaka till Wieselgrensplatsen, men bor åtminstone på Hisingen, i Lilleby. Och vid 58 års-ålder konstaterar han att bowlingkarriären nog kommer att avslutas på samma plats som den en gång började. Jo, han säger att pensioneringen närmar sig. Kanske för att han i sommar för första gången på väldigt länge fick smaka på lite ledighet. Så sent som förra året hoppade han nämligen av efter tio år som förbundskapten för Norges bowlingslandslag. Under somrarna är det alltid stora mästerskap.

– Om jag varit kvar hade jag varit på U21-VM i Hongkong nu.

Men kommer han verkligen att kunna pensionera sig och hålla sig borta från det här?

– Jag vet inte. Nej, jag kommer nog att vara kvar här, men kanske jobba lite mindre.

Text: Lars Nicklason

Fakta: Mats Karlsson

Driver Lundby StadiumBowl.

Ordförande i Wieselgrensplatsens företagarförening.

Utsågs till århundradets bowlare av Svenska Bowlingförbundet 2009.

Har tagit flera VM- och EM-medaljer, varit proffs i USA samt förbundskapten för Malaysia och Norge.

Har spelat för Örgryte men är nu tillbaka i moderklubben BK Virveln.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.