Övre Hallegatan – för livets alla skeden

0

Övre Hallegatan är härligt unik eftersom det gatunamnet endast finns i Göteborg. Namnet bygger på Hallegatan, som förstås ligger lite lägre men utan att heta Nedre Hallegatan. Ordet ”halle” syftar på häll – berghäll – vilket beror på att Hallegatan följer Rambergets östra brant och Hisingens största kulle sågs som ”berget med hällarna”.

Övre Hallegatan sträcker sig från Virvelvindsgatan, där den vinkelrätt mot Hjalmar Brantingsgatan stiger svagt uppåt mot Ramberget, och sedan slutar vår gata plötsligt vid Rambergsskolan. Där träder Rambergsvägen in i bilden och stör eftersom den delar av Övre Hallegatan. Som dock fortsätter en bit längre fram i rät vinkel mot sig själv, ner mot Hallegatans förlängning…! En riktigt mysko gatuplan, men så ser det ut IRL (In Real Life).

Om vi tar en promenad på Övre Hallegatan från söder till norr börjar vi vid Rambergsskolan. Här stöttar pedagoger barn i början av livet, i förskoleåldern, och lärare stöttar och utbildar dem som börjar ettan och studerar vidare till sjätte klass.
Lite nedanför skolan ligger en del villor på höger sida, och på vänster sida finns det hus med lägenheter. Sedan dyker loggan för ”Länkarna” upp på en skylt på ett rött fristående hus. Där huserar ”Sällskapet Länkarna av 1948 i Göteborg”, och stöttar dem som vill komma bort från alkoholmissbruk.
I det gula grannhuset finns Långängens Scoutkår. Här är alla förmodligen ”alltid redo” i enlighet med idéerna som scoutrörelsens grundare Lord Robert Baden-Powell hade. I början av 1900-talet bekymrade han sig för att ungdomen i dåtidens Engelska industristäder drev omkring på gatorna utan meningsfull sysselsättning och ”lätt förföll till lösdriveri och kriminalitet”. En vettig sysselsättning var vad de behövde, ansåg lorden.

Lite längre norrut, innan Virvelvindsgatan abrupt kapar av Övre Hallegatan, ligger Rambergskyrkan. Här stöttar alla i en församling inom Equmeniakyrkan varandra. Equmeniakyrkan är en sammanslagning av missions-, metodist-, och baptistkyrkan i Sverige, och dess synsätt på kristendom skiljer sig inte nämnvärt mot Svenska Kyrkans.
Till Rambergskyrkan hör cirka 150 församlingsmedlemmar, som vill skapa en kyrka för sin närmiljö samt en mötesplats med gudstjänster och kaféverksamhet.
– Vi är en församling med engagemang för diakoni i det omgivande samhället. Ett exempel är att vi har en husvagn utanför kyrkan där romer bor, och de kan duscha inomhus. Ett annat exempel är att vi samarbetar med Göteborgs Räddningsmission och stadsdelens pensionärsråd för att fånga upp människor som behöver stöd och sällskap, säger Lars-Gunnar Peterson, församlingsmedlem som får föra kyrkans talan i dag.

Inriktningen är ekumenisk. I modern svensk kristenhet förklaras ”ekumenisk inriktning” av en eller flera av följande samverkansmodeller:
* Samverkan mellan olika samfund inom Sverige, till exempel Svenska kyrkan och frikyrkorna.
* Samverkan internationellt, till exempel mellan lutherska, katolska, ortodoxa och baptistiska kyrkor.
* Samverkan internationellt mellan samfund med samma teologiska inriktning.

– Vi har ett aktivt samarbete med Svenska Kyrkan i Lundby församling. Ibland tar en av våra pastorer hand om gudstjänsten i Brämaregårdens kyrka, och ibland är en av deras präster hos oss. Och alla som vill kan komma vid alla tillfällen i båda kyrkorna, säger Lars-Gunnar Peterson.
Det händer mycket annat också innanför Rambergskyrkans väggar. På torsdagar är det massor av scouter på plats samtidigt som ett kafé är öppet, vilket det också är på lördagar. Pensionärerna sammanstrålar vid elvatiden på onsdagar, och dessutom övar två körer sina stämmor i kyrkan. Och så är det gudstjänst på söndagarna klockan 11 med efterföljande gemenskap kring en fika dit alla är välkomna.
– Många av våra besökare bor i närområdet på Centrala Hisingen, men vi har en hel del folk som kommer från andra delar av staden också. Helst skulle vi ha velat att kyrkan låg mitt i smeten på Wieselgrensplatsen för att nå ut till folk ännu bättre, säger Lars-Gunnar Peterson.Han tycker dock att Rambergskyrkan ligger fint och bra där den är, att läget är lite som en oas mellan en större trafikled och det mäktiga Ramberget.

När vi lämnar kyrkan och tar av åt höger, norrut, är vi nere vid slutet av Övre Hallegatan på ett kick. Promenaden är över. Tänk vad mycket spännande och intressant en gata kan rymma om man bara är nyfiken och tar sig tid att titta efter.

På bilden ser vi Lars-Gunnar Peterson.
Foto: Mats Ekendahl

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.