Skolbarnens mosaik ger färg och nytt liv åt tunnlarna

0

– Det är fantastiskt att se hur stolta barnen blir när mosaiken kommer på plats. Att de har bidragit till att göra platsen fin och att deras bilder kommer leva kvar, säger mosaikprojektets konstnärlige ledare Saber ”Rezgar” Alipanah. 

Mosaiken som har gett färg runt om i Göteborg har nu kommit till Wieselgrensplatsen.

Under våren har elever på Brunnsboskolan i Hisings Backa och Nordlyckeskolan i Torslanda gjort mosaiktavlor – utifrån sin egen fantasi och sina egna idéer. Och sedan mitten av augusti pryder tavlorna en av Wieselgrensplatsens gångtunnlar.

– Eleverna får börja med att skissa på papper och väljer sen mosaikbitar som vi har i massor av färger. Det är alltid så roligt att jobba med barn och unga. De är inte rädda att skapa, de vågar testa, säger Saber ”Rezgar” Alipanah som håller i workshoparna på skolorna.

Mer färg på gator och torg

Han är en varm förespråkare för mosaik som konstform och tycker att vi i Sverige behöver mer färg på gator och torg. Dessutom blir det alltid bra.

–  Mosaik ger färgglad konst som alla kan titta på och som alltid blir fin och vacker. Mosaik blir alltid bra, säger han.

Det är många, sammanlagt över 12 000 barn och unga i Västra Götaland, som har lärt sig skapa i mosaik med hjälp av Saber och hans kollegor Masoud Yosefi, Hamid Ghamari och Arvin Alipanah på Mosaikfabriken. Deras konst finns på gator, i parker, på museer – ja lite överallt i det offentliga rummet.

Delaktighet och inflytande

Mosaikprojekten sker i samverkan med flera olika aktörer i syfte att skapa delaktighet och inflytande för de boende i området.

– Det hela började år 2012 som en studiecirkel på fritidsgården Mixgården i Hammarkullen och har växt till ett stort och vida brett projekt Vi har kaklat 4 000-5 000 kvadratmeter runt om i Västra Götalandsregionen, i stora och små projekt, säger Santiago Cambón från Mosaikfabriken och studieförbundet NBV.

Så har även hållplatsen vid Eketrägatan fått sin mosaik. Då i samverkan mellan Trygg vacker stad, Lundby SDF, Mosaikfabriken och Göteborgs stads ungdomsfullmäktige.

För ökad trygghet

– När vi nu frågade stadsdelen vilka trygghetsskapande åtgärder de ville prioritera i sin stadsdel under 2020 så kom Wieselgrensplatsen tunnlar högst på listan. Så när jag blev kontaktad av grundskoleförvaltningen var valet enkelt på vilken plats konsten skulle sättas upp, säger Beata Löfmarck på park- och naturförvaltningen.

Fastighetsägare Centrala Hisingen ser arbetet med mosaiken som en positiv och långsiktig satsning för området.

– Önskemål om just mosaik har vi fått till oss flera gånger sedan Eketrägatan blev så fin. Och för ett drygt år sedan hade vi, tillsammans med stadsdelen en skymningsvandring och även då lyfte boende seniorer att vi måste göra något åt den otrygga och otrivsamma stämningen på hållplatsen. Det finns ett stort behov att hållplatsen på Wieselgrensplatsen upplevas tryggare. Och nu blir det alltså mosaikkonst i tunnlarna. Det känns bra att vi kan vara med och bidra till det, säger verksamhetschef Pernilla Hallberg.

Ett 30-tal skolklasser

Arbetet med mosaiken på Wieselgrensplatsen fortsätter. Allt som allt ska ett 30-tal klasser på olika skolor delta och för tillfället pågår mosaikworkshops på Fjällboskolan i Utby.

– Genom mosaikprojekten omsätter vi många av våra styrdokuments ord om delaktighet, likvärdighet och tillgång till kultur till praktisk handling. Eleverna får lära mer om konst och skapande samtidigt som de rent konkret bidrar positivt till samhället där de bor, säger Carin Nordberg, kultursamordnare på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Förvaltningen har fått bidrag från Kulturrådets Skapande skola för ett samarbete med Mosaikfabriken hela året.

Fakta / Mosaik på Wieselgrensplatsen

Är resultatet av ett samarbete mellan Mosaikfabriken, Göteborgs stad samt Fastighetsägare Centrala Hisingen.

Om Mosaikfabriken

Mosaikfabriken är ett stadsdelsutvecklande integrationsprojekt där deltagarna under konstnärlig ledning får arbeta med mosaiker som sedan installeras i området. Mosaikfabriken drivs av NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet.

Foto: Mosaikfabriken

Läs mer

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.