Succé för Lundbydagen på Kvilletorget

0

Lundbydagen på Kvilletorget bjöd på strålande sol och lockade många besökare. Förutom uppträdanden och underhållning samt massor med aktiviteter för barn så delades även årets Lundbypris ut som i år gick till Aftonstjärnans kulturförening.

Söndagen den 2 september firades Lundbydagen 2018 på Kvilletorget. Det är
stadsdelens och föreningarnas dag som arrangeras i samarbete med Ivar Kjellberg Fastighets AB, FCH, Frälsningsarmén med flera.
– Det är fantastiskt roligt att det är så stor publik och vi hoppas att Lundbydagen även i framtiden kommer att arrangeras på Kvilletorget, något som uppskattas av många med mig, säger Pernilla Hallberg, verksamhetschef på FCH.

Margareta Mattson, förvaltare Ivar Kjellberg Fastighets AB, Pernilla Hallberg, verksamhetschef på FCH och Annie Ölmgren, kundansvarig Ivar Kjellberg Fastighets AB är mycket nöjda med att Lundbydagen flyttats till Kvilletorget.

Margareta Mattson, förvaltare Ivar Kjellberg Fastighets AB, Pernilla Hallberg, verksamhetschef på FCH och Annie Ölmgren, kundansvarig Ivar Kjellberg Fastighets AB är mycket nöjda med att Lundbydagen flyttats till Kvilletorget.

Artisten Hanna Boquist var konferencier under dagen och presenterade de olika programpunkterna. Det bjöds bland annat på underhållning från scenen med Spökligan och Frälsningsarméns orkester. För barnen ordnades ponnyridning, målning och sagotema med pris för bästa klädsel från sagornas värld. Biograf Gnistan visade filmen ”Bamse och häxans dotter” med paus för fika.
Dessutom arrangerades en populär loppmarknad utanför Kvillehyllan med många försäljare. Representanter från de olika partierna närvarade vid torget och under eftermiddagen var det partisamtal från scenen där politiker fick svara på frågor under ledning av Kadir Meral.

Lundbypriset 2018 till Aftonstjärnans Kulturförening

 Klockan 12.00 var det dags för utdelning av Lundbypriset som i år gick till Aftonstjärnans kulturförening. Priset är en check på 10 000 kronor som varje år delas ut av Lundby stadsdelsförvaltning, till en person eller förening som gör något bra för andra men som kanske inte alltid märks.
– Vi är jätteglada, det är ärofyllt och betyder mycket för oss samtidigt som det är välbehövliga pengar, säger Bertil Nolander på Aftonstjärnans kulturförening.
Aftonstjärnanär en viktig del av Göteborgs teater och festivalscen samt en generationsöverskridande mötesplats för både närboende och övriga göteborgare.
– Priset är ett mycket fint erkännande av det vi gör och vi ska försöka hitta ett särskilt ändamål för prissumman, säger Erik Jagre.

Teater Aftonstjärnan är ett av Göteborgs äldsta mötesplatser för kultur. Föreningen Aftonstjärnan bildades redan 1892 av några unga varvsarbetare i en vedbod på Bonnabacken på Lindholmen, som en fristående nykterhetsklubb.  Arbetarna och deras familjer byggde själva ett enkelt hus för sina sammankomster och 1893 skapade man till en liten scen för den nystartade teaterföreningen.

Verksamheten växte och när huset 1902 brann ner till grunden så märktes engagemanget inom föreningen då man redan 1903 kunde inviga det nya huset som står där än i dag.

Aftonstjärnan fungerade som Folkets hus med möjlighet att hålla fackliga möten, ägna sig åt folkbildning, fira högtider med fest och dans samt förstås ta del av musik, poesi och teater.

Redan 1915 började man visa film vilket gör byggnaden till Göteborgs äldsta filmlokal om fortfarande är i drift.

Föreningen växte och blomstrade fram till andra världskriget då verksamheten ebbade ut. Under en längre tid stod huset tomt men nya krafter mobiliserades under 80-talet för att rädda kulturbyggnaden. Först genom helt ideellt arbete, senare med stöd från Göteborgs Stads Bostadsaktiebolag.

1994 kunde biografen återinvigas och byggnaden blev då kulturminnesmärkt av Länsstyrelsen. Sedan dess har människor fortsatt samlats på Aftonstjärnan för att utöva och ta del av scenkonst och kultur i alla dess former. På teaterns scen har många berömda artister framträtt, Kent Andersson, Carl Einar Häckner, Regina Lund och Lasse Brandeby för att nämna några. Men Teater Aftonstjärnan har också alltid haft en öppen dörr för unga artister i början av sin karriär samt det lokala kulturlivet och teater för barn och unga. Aftonstjärnan är en viktig del av Göteborgs teater och festivalscen –  en generationsöverskridande mötesplats i ordets rätta bemärkelse!

När Aftonstjärnans Kulturförening nu får Lundbypriset så går också tanken till alla de människor genom tiderna som byggt upp verksamheten till ett av stadens mest älskade rum för kultur.

Stadsdelsnämndens ordförande Håkan Hallengren delade ut årets Lundbypris till Aftonstjärnans kulturförening som representerades av Bertil Nolander och Erik Jagre.

Stadsdelsnämndens ordförande Håkan Hallengren delade ut årets Lundbypris till Aftonstjärnans kulturförening som representerades av Bertil Nolander och Erik Jagre.

Nomineringen – som kommer från den nya publikgenerationen, skriver:

”Jag skulle vilja nominera Aftonstjärnans Kulturförening till Lundbypriset.  Helger med knatte- och ungdomsfilm tillsammans med kreativt skapande i verkstaden berikar stora som små i en kulturhistoriskt intressant miljö. Barnen får chans att möta personal och gäster över generationsgränserna under anspråkslösa men lustfyllda former. Tack till eldsjälarna på Aftonstjärnan! 

 

 


Emma med mamma Tanja.
– Det är väldigt trevligt att de arrangerar sådana här dagar. Det är härlig stämning och många olika aktiviteter för barn som ridning.


Ted med mamma Emma.
– Det är jättebra och fantastiskt att allt är gratis. Vi ska prova att måla något tillsammans.


Lise-Lott.
– Det roligt med festligheter på torget och att folk samlas. Jag bor här intill och gillar att det händer saker i området.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.