Wieselgrensplatsen – en historisk vandring

0

I boken Våra torg – en vandring genom historien samsas texter om Göteborgs torgs utveckling med bilder från förr. Sist men inte minst, eftersom torgen presenteras i bokstavsordning, kan du läsa om Wieselgrensplatsen.

I år fyller Göteborgslokaler 20 år, något som bland annat firas genom att ge ut en bok om stadens torg.
Förutom spännande texter om torgens tillkomst och utveckling så finns det också många fina bilder från förr i boken.
Texterna är skrivna av Göteborgslokalers kommunikatör Jonas Hernstig, som även har formgivit och samlat in bildmaterialet.
På bilderna rullar fortfarande Volvo Amazoner, PV:ar och VW- bubblor omkring på Göteborgs gator. Äldre män bär hatt och i Tuve arbetar en bonde på sin åker med plogen spänd bakom hästar.

I Hildedal nära Backaplan är vidsträckta fält täckta av blommor i olika gula och röda nyanser. En yngre Göran Johansson skymtar förbi på sidorna i boken liksom medlemmar ur Nationalteatern, på väg upp för en gångbro i Backa centrum. Solen lyser och de är fortfarande unga och på väg mot en viss berömmelse.
På sidorna om Wieselgrensplatsen finns en bild från invigningen 1959.
– Många minns invigningen då bland annat Lasse Lönndahl medverkade, berättar Björn Gårdbäck, centrumutvecklare.

I boken berättas det om Lundbys historia ända från 1 700-500 före Kristus då havsnivån låg cirka tio meter högre än i dag. Kvillebäckens dalgång utgjordes då av ett sund som delade Hisingen mitt itu. Det berättas också om hur konungarna Olof Skötkonung av Sverige och Olav Haraldsson av Norge enligt legenden spelade tärning om Hisingen på 1 000-talet.
I början av 1600-talet beslutar Karl IX att anlägga en handelsstad vid Färjenäs men historien om det första Göteborg blev kortlivad eftersom staden brändes ner av danskarna redan 1611. Tio år senare beslutar Gustav II Adolf att bygga ett nytt Göteborg på andra sidan av älven.
På 1820-talet genomfördes ett skifte vilket för Lundbys del innebar att många gårdar flyttades ut och dessa har sedan fått ge namn åt stadsdelarna Brämaregården och Sannegården. Därefter kan du läsa om hur dagens Lundby växte fram till hur det ser ut i dag.

Björn Gårdbäck ser ljust på Wieselgrensplatsens framtid.
– Området växer med fler bostäder och det lockar även nya verksamheter som i sin tur lockar nya kunder. Till våren öppnar en ny exklusiv bingohall och den planerade linbanan vore verkligen ett lyft för hela området, säger han.

 

Vi kan ta bild på boken

Bildtext:

Läs om Wieselgrensplatsen i boken Våra torg – en vandring genom historien, som ges ut av Göteborgslokaler.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.