Inblick i Gustaf Dalénsgatan

0

Gustaf Dalénsgatan börjar leva upp på allvar och flera nya verksamheter har etablerat sig. Här hittar du bland annat Pita med nyttig snabbmat, Hey Flower GBG, Salong Live Barbershop, Mynta Eko hälsokostaffär, Flex Massage och Alkemisten kaffebar med flera.
Intill Saluhallen ligger Antibarbarus som öppnade i maj och drivs av Kristian Hedborg och Jonathan Skats.

Kristian Hedborg, Antibarbarus.

– Antibarbarus serverar streetfoodinspirerad mat tillagad på ett hantverksmässigt sätt.  Hela världens kök har inspirerat oss och maten är komponerad med tanke på vad säsongen har att erbjuda, säger Kristian.
Hållbarhetstänket genomsyrar verksamheten och man arbetar i största möjliga mån med lokala och ekologiska råvaror.
– Vi tror på enkelhet och hantverk i kombination med passion och glädje. Det är grunden i vårt kök.
Antibarbarus arrangerar också så kallade Bloc party med lokala dj:s och musiker.
– Vi vill göra stadsdelen mer levande, man ska inte behöva åka in till stan för att festa, säger Kristian.

Jultips från Saluhallen:

Amalia på Cederleüfs på Svenheimers bageri. – Vi har många julspecialiteter som mjuk pepparkaka med lingon, saffranssemla, saffransbisciotti, mandelmusslor, klenäter, vörtbröd, marsipangrisar och pepparkaksdeg med mera.

Isabella på Ungerska delikatesser – Till jul säljer vi många olika korvar som blodkorv och leverkorv. Kåldolmar är också traditionell julmat i Ungern. Ett annat måste är Bonbonetti, karameller som vi hänger i granen.

Vanessa på Osthyveln – Vi gör en egen ost som är perfekt till pepparkakorna, en blandning av grönmögelost och sauternesmarinerad mascarpone som vi säljer på krus. Vi gör också  många fina presentkorgar till jul som vi fyller med olika delikatesser.

Gustaf Dalénsgatan är uppkallad efter Gustaf Dalén, 1869-1937. Han var ursprungligen från Skaraborg och känd som en svensk civilingenjör, uppfinnare och företagsledare.

Efter utbildning på Chalmers anställdes han som utvecklingsingenjör i företaget Aga (Aktiebolaget Gasaccumulator) 1906 och blev efter tre år utsedd till företagets VD. Gustaf Dalén förde på kort tid fram företaget Aga till en världsledande position inom främst fyrar som blev kända under namnet Agafyren och som kunde arbeta utan tillsyn upp till ett år.

Andra uppfinningar som Gustaf Dalén stod bakom kan nämnas Agaspisen som introducerades på marknaden 1929 och gassvetsning med acetylen/syrgas som han demonstrerat redan 1902. 1916 startade han en svetsskola på Aga som stod öppen även för icke Aga-anställda. 1918 började Aga tillverka biograflampor med acetylen/syrgas till filmprojektorer och gjorde stora insatser när det gällde utveckling och tillverkning av ljudfilmsutrustning inom dotterbolaget AGA-Baltic. 1919 startade Aga i samarbete med L.M. Ericsson och ASEA bolaget Svenska Radio för tillverkning av radioapparater och sände radioprogram innan Radiotjänst (Sveriges Radio) hade fått monopol på radiosändningar i Sverige. På 1930-talet utvecklade man gas för medicinskt bruk, bland annat lustgas och utrustning för narkos.

Vid en olyckshändelse under ett prov 1912 med acetylengastuber för provning av maximal tryckhållfasthet, som exploderade, blev Gustaf Dalén allvarligt brännskadad och miste synen på båda ögonen. Detta hindrade honom dock inte att fortsätta som företagets självskrivna ledare ända till sin död 1937. En kort tid efter olyckshändelsen 1912 meddelades det att Gustaf Dalén hade tilldelats Nobelpriset i fysik. Dalén skänkte en stor del av prissumman till de anställda på Aga genom utdelning av en extra veckolön och instiftade också en fond på Chalmers tekniska högskola.

Källa: Wikipedia

 

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.