Isra Haioty: Drömmar som förverkligas

0

”Alla har drömmar, men det är inte alla som har förmågan att förverkliga dem själv”.
Det säger Isra Haioty. Sedan september förra året arbetar hon för att hjälpa andra ungdomar på traven. Men hon har inte bara hjälpt ungdomar.

Ungdomssatsningen Hisingen är till för ungdomar i åldrarna 16-25 år. Hit kan de vända sig för allt från att få hjälp med skolarbete till att få att få stöttning för egna idéer och projekt.

Personalen, som huserar i enkla kontorslokaler på Mötesplats Lundby, består av två ungdomskonsulenter och sex Hisingsambassadörer mellan 17-23 år. En av dem är nittonåriga Isra Haioty.
– Att få träffa människor och hjälpa till. Att får göra skillnad i någons liv. Det är det som är det roliga, säger hon.

Fyrklövern är trygghet
Ambassadörsjobbet blev hon tipsad om som något som skulle passa henne. För det är inte första gången Isra hjälper andra. Hon är aktiv i många föreningar och har till exempel varit med och startat Fyrklöverns kvinnor – en mötesplats för kvinnor i bostadsområdet där hon bott i hela sitt liv.
– Vi hade ett öppningsevent i oktober förra året och det kändes som om hela Fyrklövern var där. Det var musik och clowner och alla hade roligt. Tanken är att kvinnor, barn och unga ska kunna samlas kring olika aktiviteter.
För henne är Fyrklövern gemenskap och trygghet. En plats där alla känner alla, där det ropas från fönster och där man oplanerat kan hälsa på hos grannen. Speciellt på somrarna sjuder området av liv
– Jag skulle inte vilja byta det mot något annat ställe.

Hon bor i en fyra tillsammans med sin mamma och fyra syskon. Språket hemma är en mix av arabiska, tigre, engelska och svenska. Det blir lätt så när man har föräldrar från Eritrea – ett land som har nio språk. Själv har hon aldrig varit där, men kommer kanske åka dit i framtiden.
Ut i världen vill hon dock och just nu när hon en dröm om Dubai. Kanske åker hon dit som aupair, kanske som student.
– Jag var där i vintras på semester och älskade stämningen och folket. Det var trevligt, rent och mångkulturellt. Alla kunde samtala på samma språk. Det var som en hel värld i miniatyr.

Men i höst blir det förmodligen högskolestudier i Sverige, antingen på Göteborgs Universitet eller Högskolan i Skövde.
– Jag har sökt några kurser, bland annat hur man startar handel online.

Om jag kommer in i Skövde kan jag bo hos min syster som flyttat dit.
Det blir ett första steg in i universitetsvärlden efter gymnasietiden på Schillerska. När hon sedan går vidare vill hon antingen utbilda sig till tandläkare eller läsa internationell politik. När jag ber henne tänka 10 år framåt i tiden så tror hon att hon har fast jobb, antingen just som tandläkare eller politiker, men är inte säker.

Familj?
– Det kanske är lite tidigt, eller kanske inte, funderar Isra.
Hon är troende muslim och är klädd enligt sin tro. Men det har sällan varit ett problem. Men det är klart hon stöter på fördomar här och där, speciellt som Isra och hennes kompisar rör sig över hela Göteborg för att som nu senast besöka utställningen Hip hop stan på Frilagret (som ligger på Järntorget) eller andra kulturevent.
– Vi är alla människor och tror alla på olika saker. Det är tråkigt med fördomar som inte stämmer. Så är det ju också med Hisingen som ofta svartmålas i media. Hisingen är så mycket mer än våld och skjutningar. För mig har det varit ett utmärkt ställe att växa upp på.

Hon gillar att det är lugnt och fridfullt, men ändå nära till allting – till exempel centrum Backaplan. Har hon någon favoritplats?
– Jag älskar Ramberget. Gillar utsikten, ensligheten, det vackra. Där blir jag lugn. ”It’s a nice place to be just to get away”, säger Isra Haioty – en 19-åring från Fyrklövern som vill göra skillnad.

Ingen lär bli förvånad om hon lyckas. För som hon säger:
– Så länge man mår bra kan livet föra en vart man vill. Så håll hårt i era drömmar, tro på att det är möjligt att nå dem. Det kanske börjar med en idé, en liten positiv tanke. Ta var på den, vårda den. Ingen kommer att förverkliga dina drömmar åt dig.

Text och bild: Lars Nicklason

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.