Jubileumsparken vann Sienapriset

0

Jubileumsparken har fått Sveriges arkitekter pris för bästa landskapsarkitektur. I motiveringen hyllas Jubileumsparken som en inspirerande förebildbåde för medborgardriven stadsutveckling och innovativt hållbarhetsarbete.
– Det är en spännande plats där det händer mycket och det är roligt att Jubileumsparken uppmärksammas med det här prestigefyllda priset, säger Pernilla Hallberg på FCH. 

Den 19 mars vann Jubileumsparken i Frihamnen Sienapriset som delas ut av Sveriges Arkitekter till landets bästa landskapsarkitektur. 

Jubileumsparken är ett av göteborgarnas önskemål inför stadens 400-årsjubileum 2021 och utvecklas i samverkan mellan park- och naturförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och Älvstranden Utveckling.

I den framväxande parken finns i dag en sötvattensbassäng i anslutning till Göta Älv, bastu, en liten saltvattensbassäng, kafé, lekplats, seglarskola, odlingslådor och en roller derby-bana.

– Jubileumsparken betyder mycket för de boende på centrala Hisingen och är en populär mötesplats för rekreation, lek och gemenskap som även lockar många besökare från övriga stan, säger Pernilla Hallberg.

Jubileumsparken drivs genom IOP, idéburet offentligt partnerskap, där ungdomar från alla stadsdelar anställs för att sköta driften och utveckla en mötesplats för alla. 

– Sienapriset är ett prestigefyllt arkitektpris att tilldelas. Det är extra kul att just Jubileumsparken har vunnit då det är ett speciellt stadsutvecklingsprojekt där vi tillsammans med föreningen Passalen skapat en mötesplats för alla som drivs, formas och leds av unga, säger Jessica Segerlund på Älvstranden Utveckling.

Förra året hade Jubileumsparken över 80 000 besökare.

Sienapriset är en av flera nomineringar och priser som Jubileumsparken mottagit sedan 2014. Tidigare har parken vunnit Sveriges Arkitekter Västra Götalands arkitekturpris 2014 och nominerats till Kasper Sahlinpriset 2015. Dessutom vann utvecklandet av frihamnen, där Jubileumsparken ingår, Planpriset 2016.

Juryns motivering:

”När kommunen bygger park är invånarnas medverkan och platsens förutsättningar en självklar utgångspunkt. Projektet visar betydelsen av att låta fler komma till tals när staden växer och att stödja framväxten av lokala grannskap. När industrikajen omvandlas till park blir landskapsarkitekturen en förändringsmotor som bidrar till social inkludering och framväxt av lokala ekonomier. Vinnaren är en inspirerande förebild för medborgardriven stadsutveckling och utforskar på ett innovativt sätt hållbarhetsbegreppet.”

Fakta:

Sienapriset delas ut sedan 1987 för att främja god utemiljö och tilldelas ett objekt och dess arkitekt. Priset är en hedersutmärkelse i form av diplom samt reliefplakett som sitter på det belönade objektet. Arkitekten bjuds på en tre dagars studieresa till Siena, Italien, med omnejd, tillsammans med juryn och en representant utsedd av sponsorn. Alternativt resmål kan överenskommas. Det belönade objektet ska ha aktualitet. Projektörens prisbelönta huvudinsats bör inte ligga längre bak i tiden än fem år. Objektet ska vara så färdig att det ska uppskattas av allmänheten. Juryn för Sienapriset utses av Sveriges Arkitekters Akademi för landskapsarkitektur. Officiell sponsor för priset är Starka Betongindustrier.

Läs mer om priset på: arkitekt.se/sienapriset

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.