Vidsträckta Hjalmar Brantingsgatan

0

Sedan 1939 har den haft sitt namn, Hjalmar Brantingsgatan. Då blev den uppkallad till minne av den tidigare statsministern – den socialdemokratiska politikern och tidningsmannen som 1921 även tilldelades Nobels fredspris för sina insatser inom Nationernas Förbund.

Hjalmar Brantingsgatan sträcker sig från Götaälvbron till Vårväderstorget och är med sina 4400 meter en av Göteborgs längsta gator. Där gatan passerar Frihamnen finns också stadens lägsta punkt, två meter under medelvattenytan. Och kanske på grund av det hette gatan tidigare Försänkta gatan.
I dag är Hjalmar Brantingsgatan en viktig kommunikationsled för bil-, buss- och spårvagnstrafik som både Backaplan och Rambergsvallen ligger utmed.

Tyg-Johan
Strax efter Vågmästareplatsen, om man kommer från stan, på Hjalmar Brantingsgatan 11, ligger sedan ett halv sekel tillbaka Tyg-Johan.
– Vi är de tredje ägarna under de här åren och vi har stått här bakom disken i åtta år, säger nuvarande ägaren Cazima Dekic.
Det är många olika typer av människor som rör sig i butiken och de vill ha hjälp med allt från gardinlängder till trådfärg och sömnad.
– Det som är mest populärt är nog sömnaden, att vi hjälper till och syr upp kläder enligt kundens önskemål.
Och det finns mycket att välja på. Längs alla väggar tornar meter efter meter av tyg i alla tänkbara färger och mönster upp sig och bakom disken finns oändliga mängder sytråd och knappar på en ställning.
– Vi har ofta mycket att göra, eller lagom kan man säga, avslutar Cazima innan hon går iväg för att hjälpa en kund med klänningens sista finjustering.

Ametistgrottan
Bara ett stenkast därifrån och ned för en trappa på Hjalmar Brantingsgatan 7 ligger Ametistgrottan. Bakom disken står Nina och Ronnie Weyergang Börjesson.

Nina och Ronnie Weyergang Börjesson försöker få folk att tänka positivt.

Nina och Ronnie Weyergang Börjesson försöker få folk att tänka positivt.

– Ametistgrottan är en annorlunda presentaffär kan man säga, men det är också mycket mer. Det är en specialaffär för stenar och kristaller och folk kommer hit från både Norge och Danmark, säger Ronnie.
– Våra stenar är från hela världen och det lockar hit kunder från olika religioner, lägger Nina till.
Inne i butiken hörs stilla musik och ögonen har svårt att stanna på ett ställe. Blicken vandrar från olikfärgade stenar till indianstatyer via rökelser och doftvax och tillbaka igen.
Butiken har funnits i drygt fjorton år, varav de senaste två med Ronnie och Nina vid rodret. Ronnie är själv medium och healer och hans fru Nina healer.
– Ofta kommer det hit folk som mår dåligt, så på ett sätt fungerar vi som någon typ av socialkontor. Vi försöker få folk att tänka framåt och vara positiva, säger Ronnie.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.