Birgitta och Roger driver ett riktigt hembageri

0

Torghandeln på Kvilletorget har under våren fått ett välkommet tillskott. Varje fredag och lördag finns Lundby Hembageri på plats, bara ett stenkast från bagaren Birgittas barndomskvarter. Allt är hembakat av egna recept – i familjens eget kök.

Allt bröd är hembakat och utifrån Birgittas egna recept. Surdeg och långjäsning är knep för att få saftiga och smakrika matbröd.
Allt bröd är hembakat och utifrån Birgittas egna recept. Surdeg och långjäsning är knep för att få saftiga och smakrika matbröd.

Denna fredag är Lundby Hembageris vagn på Kvilletorget fylld av olika sorters matbröd som surdegsbröd, danskt rågbröd, barkis, sportbröd, havrebräck och ostbräck. Här finns också flera sorters småkakor och bullar på längden och tvären.

– Jag har alltid gillat att baka och haft en dröm om att någon gång få ha ett eget litet bageri, säger Birgitta Eskilsson, den ena halvan i företaget och den som står för själva bakandet.

Så när hon för ett par år sedan, efter 40 års arbete som undersköterska och sjuksköterska, kände att det var nog bestämde hon sig för att försöka förverkliga sin dröm. Första steget var en ettårig utbildning inom bageri och konditori på Studium vuxenskola. 

Därefter startade letandet efter en lämplig lokal. Men ganska snart bestämde sig Birgitta för att kostnaden för en lokal var för stor för en verksamhet i deras storlek. I stället byggde de om sitt eget kök hemma i villan i Tolered i Lundby. Efter klartecken från miljöförvaltningen satte de i gång och installerade bland annat en degblandare som klarar 18 kilo deg, ytterligare en ugn och ett kylskåp samt en vagn för plåtar.

Fem sorters kakor. Längst till vänster en av Birgittas specialiteter, smördegskanapé.
Fem sorters kakor. Längst till vänster en av Birgittas specialiteter, smördegskanapé.

– Vårt kök är inte jättestort, men det här gick fint och fungerar jättebra. Nu är det uppdelat i två avdelningar, en för bageriet och en där vi lagar vår mat, säger Birgitta.

Birgittas man Roger är den andra halvan i företaget och den som bland annat sköter försäljning, bokföring och webbplatsen (snart klar) när han inte hjälper till med bakandet. För det är ganska arbetsamma dagar när allt bröd ska fram till de två dagarnas försäljning varje vecka.

Arbetet startar med förberedelser och att sätta degar på långjäsning onsdag och torsdag. Fredag och lördag bakas det bröd som ska säljas och då går Birgitta upp klockan två på natten för att hinna med.

Men trots tidiga morgnar så njuter Birgitta och Roger av sitt nya liv. Det är roligt göra något tillsammans och att själva kunna bestämma över verksamheten. Än så länge finns de på Kvilletorget två dagar i veckan och i sommar ska de ha lite ledigt. Men det kan hända att de utökar framöver.

– Åh det här är så roligt. Jag älskar ju att baka och sen är det jättetrevligt att träffa alla trevliga kunder på Kvilletorget som är så mycket hemma för mig. Här bodde min mormor, och här är jag själv uppväxt, säger Birgitta.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.