Hisingspojken som startar egen festival

0

Efter gymnasiet gav sig Hisingspojken Jim McGuiness ut i världen för att spela musik. Flera år senare är han tillbaka med sin familj, sin Abba-show och sitt produktionsbolag. I sommar arrangerar han Sävefestivalen – en festival med bara Hisingsband!

Det är fredag förmiddag och Jim McGuiness lastar högtalare och instrument ur garaget hemma i Säve. – Vi tar Abba-showen till Folkets hus i Ulricehamn ikväll. Det ska bli kul, det är så gott som utsålt, säger 36-åringen.

Han kan Abba på sina fem fingrar, har förmodligen stått på scen som Björn Ulvaeus eller Benny Andersson fler gånger än originalen själva. Det började med att han stack till Menorca efter gymnasiet för att försörja sig som musiker på barerna där. Hamnade i en Abba-Show. Träffade Agneta. Inte originalet förstås, men väl engelskan Natalie Eaton som spelade henne i showen. – Vi körde på i några år på Menorca och flyttade sen över allt till Mallorca. Där blev showen framröstad som öns bästa tre år i rad.IMG_0495

Sen blev det giftermål, barn och… England. Där tog makarna McGuinnes först ”jobb” i Abba-tributbandet Vision, men när produktionsbolaget som ägde konceptet flyttade till Los Angeles tog man över. – Det gick bra för oss, men så fick vi lite för många barn och jag började fundera på de fantastiska dagis Sverige har att erbjuda, säger Jim McGuinness med ett skratt..

För tre år sen flyttade familjen som producerat fyra barn under fem år till Sverige och Hisingen. Abbakonceptet följde förstås också med. Men ville Sverige ha det? Jodå, i krogsvängen, på konserthus (den 27 april spelar man t ex på Göteborgs konserthus) och teatrar fick man gott om spelningar. Men en sak retade. – Vi ville ha festivalspelningar, men fick aldrig något napp, säger Jim McGuiness.

Till slut fanns bara en sak att göra: Starta en egen festival. Några stenkast från hemmet i Säve fanns ju ett perfekt fält med inte mindre än fyra busshållplatser och en stor naturlig parkering strax intill. Tusentals människor skulle få plats. Men vilka förutom Abba Vision skulle spela? – När jag började tänka på det mindes jag allt negativt jag läste om Hisingen när jag var utomlands. Jag ville bidra till en annan bild. Därför bestämde jag mig för att bara boka Hisingsband. Jag tror det kan bidra till något positivt.

Fyra band har bokats, av vilka Art Nation som släppte sitt andra album förra året får sägas vara det hetaste. Bandet har varit nominerade till det prestigefyllda Gaffapriset tre år i rad för ”årets svenska genombrott”, ”årets liveakt” och ”årets svenska grupp” i konkurrens med namn som Håkan Hellström, Laleh, Zara Larsson, Ghost och In Flames. – Jag känner dem inte, visste bara att sångaren Alexander Strandell kommer från Torslanda precis som jag. Han tyckte idén var lysande och tackade ja direkt.

IMG_2230

Det gjorde även de gamla rävarna i Motvind och Snowstorm. – Killarna i Snowstorm känner jag inte heller, men jag har sett dem flera gånger. Senaste gången spelade de ”Sommarnatt” tre gånger, säger Jim McGuinness med ett skratt.

Kanske blir det just den som avslutar Sävefestivalen den 4 augusti? Innan dess för publiken säkert höra klassiker som ”Lära för livet”, ”Som i en dimma” och ”Tilt” med Motvind – ett band som Jim McGuiness känner väldigt väl.

– Vi delar inte bara replokal med dem, Jack McGuiness som grundade bandet 1974 är dessutom min pappa. De har fått lite av en revival. Förra året spelade de, liksom Art Nation, på Sweden Rock. Det är ganska häftigt att ha två band på Sävefestivalen som spelat där.

Politiska Motvind och poppiga Abba, går det verkligen ihop? Jo, det finns faktiskt beröringspunkter, berättar Jim McGuinness.

– Motvind köpte faktiskt Benny Anderssons vita flygel i slutet av 70-talet, men nu vet ingen var den är. Antagligen såldes den någon gång på 80-talet. Tänk om vi haft den istället för det vita flygelskal som vi stoppar ner ett elpiano i när vi gör Abba-showen idag? Då hade verkligen cirkeln varit sluten.

Som den fyrabarnsfar han är har han också sett till att göra festivalen till en familjefestival där dagen är barnens. Då bjuds det bland annat bjuds på minidisco, ponnyridning, fiskedamm, ansiktsmålning och gratis popcorn. På scenen uppträder Allgott och Villgott och på festivalområdet strosar Spindelmannen och Batman runt och minglar med familjerna. – Klockan 17.00 börjar vuxenfestivalen som inte bara förgylls av musik utan även av mat från världens alla hörn. En stort öltält finns förstås också och vi har slutit kontrakt med ett mikrobryggeri från Hisingen att leverera ölen.

IMG_0490

Det ser väldigt bra ut pappret. Men det finns ju något som heter festivaldöden. Här har dock Jim McGuinness lugnande besked. – Biljettförsäljningen går hittills över förväntan. Jag tror inte det blir några problem att få det att gå ihop. Förhoppningsvis blir detta en tradition. Nästa år kanske vi kan köra två dagar, säger han när vi förflyttat oss till fältet som inom några månader ska förvandlas till festivalplats. – Den här platsen är ju perfekt. Polisen tyckte också det. Och hon som äger marken älskar musik. Det här blir kanon, säger Jim McGuiness.

Här hittar du mer info om Sävefestivalen: http://savefestivalen.se/festivalen.html

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.