Brämaregatan – ett centralt restaurangstråk

0

Brämaregatan är en gata mitt i Kville med många olika verksamheter, som till exempel restauranger och frisörsalonger. Här finns också butiken Modetyger som även rymmer en revisionsbyrå där mor och dotter delar lokaler.

Namnet Brämaregatan är taget efter Brämaregården i Lundby socken. Byn Lundby bestod av 16 gårdar, ett antal hemmansdelar och ett flertal torp.

Numera är Brämaregatan ett centralt stråk förbi Kvilletorget. Här kan du välja mellan flera olika matställen som erbjuder allt från pizza, pasta, thai, sushi med mera. Här finns också en specialbutik för kaffemaskiner och en specialbutik för ölintresserade där man även erbjuder ölprovningar. 

Tidigare låg den anrika Kville smörgåsbutik på Brämaregatan men den har nu ersatts av en möbeltapetsör.

Du hittar också flera frisörer varav en specialiserat sig på afrohår samt en resebyrå.

Nästan längst ner på Brämaregatan hittar vi en specialbutik för Modetyger som drivs av Gerd Skoog.

– Jag flyttade min verksamhet till Kville från Majorna för snart sju år sedan och trivs jättebra i området. Majorna hade förändrats mycket och jag kände att min verksamhet inte längre passade in där. Dessutom bor jag i Tuve så läget här på Hisingen passar mig mycket bättre, säger hon.

Många trogna kunder har dock följt med henne och hittat till butiken i Kville.

Gerd som nu är 73 år kom ut sent i arbetslivet och öppnade sin första tygbutik när hon var 45 år och utbildade sig sedan även till sömmerska i 50-årsåldern.

– Jag var hemma med barnen i många år och sedan var jag sugen på att börja arbeta, men jag hade inte räknat med att det skulle gå så fort till 65 och pensionsåldern, säger hon och skrattar.

Därför har hon valt att fortsätta arbeta och nu står hon i butiken fyra dagar i veckan, tidigare jobbade hon även som sömmerska men nu har synen blivit för dålig.

– Det är precis lagom för mig och jag har nischat mig på tyger av hög kvalitet. Det ligger även rätt i tiden eftersom allt fler blir miljömedvetna när det gäller kläder och har tröttnat på slit och släng. Många är därför intresserade av att sy egna kläder av hållbara material som till exempel ren ull och allt fler vill även laga och ta hand om sina kläder.

Gerd delar lokalen med sin dotter Margareta Martén som driver en revisionsbyrå, Martén Bokföring.

– Eftersom vi båda är ensamföretagare är roligt att ha sällskap i butiken och vi kan utnyttja lokalerna på ett bra sätt eftersom det finns ett kontorsrum innanför själva butikslokalen.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.