När FCH bildades 2002 var situationen på centrala Hisingen annorlunda. Inbrottstatistiken låg en bra bit över snittet för Göteborg medan den upplevda tryggheten var relativt låg.
– Sedan dess har vi arbetat målmedvetet för att förändra situationen, och det har gett gott resultat, säger Pernilla Hallberg, verksamhetschef på FCH.
För den som vill öka tryggheten i ett bostadsområde gäller det att ha ett långsiktigt och metodiskt arbetssätt. FCH valde en internationell modell kallad Business Improvement Districts (BID). Idén går ut på att lokala aktörer jobbar ihop för förbättringar samt bekostar gemensamma projekt i området. Det har varit framgångsrikt för att lyfta flera områden på Manhattan – bland annat tidigare ökända Bryant park.
– Metoden går ut på att man undersöker vad det finns för utmaningar och tar sig an dem med gemensamma krafter, säger Pernilla Hallberg.
I fallet med Bryant Park hade området varit eftersatt sedan 30-talet. Kring 1970 hade den blivit till något av en no-go-zone, ockuperad av den lokala narkotikahandeln. Men i slutet av decenniet slog sig flera intressenter ihop för att rycka upp parken. De ordnade marknader, byggde kaféer och jobbade med landskapet i sig. I slutet av 80-talet stängdes Bryant Park ner i samband med att närliggande New York Public Library skulle byggas ut. Då passade man på att renovera hela parken och ge den en rejäl ansiktslyftning.
– När den öppnade igen 1992 var det återigen en park för allmänheten, säger Pernilla Hallberg.
Just samarbete är enligt henne avgörande för att lyckas med den här typen av arbete. Enligt Pernilla Hallberg räcker det inte att en enskild fastighetsägare i ett område anstränger sig med att satsa på underhåll och att göra det besvärligare för inbrottstjuvar att ta sig in i lägenheter och källarförråd.
– Om inte alla hänger på kommer det som händer i de andra husen, där inget händer, ändå att dra ner känslan av tryggheten för hela närområdet, säger hon.
I dag är antalet inbrott på centrala Hisingen mycket färre. Statistiken har gått ner till det som är snittet för hela Göteborg.
– Den upplevda tryggheten är också bra i dag, men det gäller att fortsätta utveckla området. Även om det är svårt att lyckas med att få alla att känna sig trygga jämt och överallt ska man kunna känna sig trygg i sitt närområde.
Det nya, tryggare centrala Hisingen är en del av Göteborg som blommar upp, med inflyttning av bland andra studenter som sett fördelen med att bo bara 10–15 minuters cykelväg från Avenyn – ett avstånd som kommer att kännas betydligt kortare när den nya, lägre Hisingsbron är klar om ett par år. Men även om området förändras och blir mer attraktivt är det en ambition att ha kvar den speciella känslan i kvarteren.
– Centrala Hisingen har en avslappnad atmosfär. Den vill vi behålla. De som redan har bott här i många år ska kunna fortsätta att känna sig hemma, säger Pernilla Hallberg.
Fakta: Äger två tredjedelar av bostäderna
FCH (Fastighetsägare centrala Hisingen) är närmare 60 fastighetsägare som gått ihop för att jobba ideellt med att utveckla området med gemensamma krafter och resurser. Tillsammans representerar de cirka två tredjedelar av alla lägenheter i primärområdena Lindholmen. Rambergsstaden och Kvillebäcken. Sammanlagt har stadsdelen cirka 20 000 invånare.