Klart med placering av nya kulturhuset

0

Efter flera års planering är det nu klart var på Backaplan det nya kulturhuset på Centrala Hisingen ska byggas. 

– Den aktuella tomtanvisningen har varit ute på samråd och beslut är fattat om en placering centralt vid Hjalmar Brantingsplatsen, berättar Jascha Marteleur, sektorchefför samhälle och kultur i Lundby.

I det aktuella området kommer i princip det mesta att rivas för att ge plats åt nya Backaplan där bland mycket annat kulturhuset kommer att ligga. 

– Tomten planeras bli en del av ett större torg med en tomtyta bakom kulturhuset, vilket vi önskat för olika utomhusaktiviteter.

Kulturhuset blir ett av fem centralt finansierade kulturhus i Göteborg och är tänkt att bli en samlingspunkt för kulturen på Hisingen. Målet är också att öka flödet mellan stadsdelarna så att människor i Göteborg rör sig över till Hisingen. Det blir ett centralt kulturhus på Hisingen och i den blivande Älvstaden och ska fungera som en kulturarena, ett nav, som stöttar och lyfter kultur från hela Hisingen.

Planerna börjar nu bli mer konkreta berättar Jascha Marteleur: 

– Det känns jätteskönt att vi äntligen kommit så här långt i processen som tagit betydligt längre tid än planerat. När det gäller vad som ska finnas i kulturhuset arbetar vi utifrån en grundidé med inriktning att skapa en mötesplats som bland mycket annat ska inrymma kultur- och biblioteksverksamhet. 

Närmast väntar beslut som kan resultera i en arkitekttävling där själva utformningen av kulturhuset kommer att avgöras innan byggandet kan påbörjas.– Byggstarten är försenad och beräknas kunna ske först 2021, vilket innebär att det nya kulturhuset då tidigast står färdigt 2023, säger Jascha Marteleur.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.