Lena Junhoff: Hisingens primadonna

0

Hon har sjungit i Duke Ellingtons band, spenderat en natt hemma i flickrummet i Rambergstaden med Rod Stewart och varit förlovad med byxspräckarkungen P.J. Proby. Bland annat. Lena Junhoff har förmodligen levt Sveriges största rockstjärneliv.

De flesta kanske inte vet vem Lena Junhoff är, men tro mig – den som en gång träffat henne glömmer henne aldrig. Lena Junhoff syns. Hörs. Pratar pratar pratar. I tre timmar nonstop håller hon hov samtidigt som hon visar mig runt i lägenheten i Fyrklövern som är som ett museum över hennes liv.
Jag får se bilder på Chuck Berry och Lena, Jimi Hendrix och Lena, P.J. Proby och Lena, Duke Ellington…

 Jag får höra historien om när Paul McCartney försökte locka ut henne från ett hotell i London, historien om hur Mick Jagger nervöst bjöd henne på en drink och ursäktade sig med att han varit ”stoned” när han och de andra i Rolling Stones slängde ut hennes och kläder säng ur Jerry Williams gamla kåk, och om kvällen då hon, Rod Stewart och Ronnie Wood satt och pratade gamla minnen.
– Mick Jagger hade tipsat dem om att jag sjöng med Duke Ellingtons band på The Rainbow Room i New York fem veckor. Så de letade upp mitt hotell och sen bjöd Duke in Roddan att sjunga med honom nästa kväll. Men det blev inget med det. Deras bil pajade och de blev sena. Istället kom Lauren Bacall och Tony Bennet och slog sig ner jämte mig och Duke på klubben. Tony gick upp och sjung Lady is a tramp och I left my heart, som egentligen var mina paradnummer Jag satt kvar och körade med honom från min plats, berättar Lena.

Genombrottet kom aldrig
Vid den tiden, i början av 70-talet, var hon på väg att slå igenom. Hon uppträdde i amerikansk tv, lanserades i England och hade en romans med Duke Ellington som tyckte att hon var så bra att hon inte ens behövde repetera inför den första spelningen med hans band. Och Duke Ellington visste förstås vad han talade om. Lena Junhoff hade en fantastisk och unik röst (leta upp Yesterday has gone på You Tube) som spände över fem oktaver.
Men genombrottet kom aldrig. Kanske berodde det på att hon tog lite mer plats än vad kvinnor förväntades göra i musikbranschen på den tiden. Det skrevs att hon hade ett hett temperament och ansågs besvärlig. Själv verkar hon inte riktigt kännas vid att hon det mesta av karriären fått verka i marginalen, lite bredvid vänner som Lill-Babs och Siw Malmqvist.
– Jag var den första svensk som sjöng i amerikansk tv och det var jag som invigde färgteven i Västtyskland i direktsändning med Willy Brandt.

Rod Stewart fick kaffe och smörgås
74-åriga Lena Junhoff föddes i Borås, men flyttade som femåring till Lantmannagatan i Rambergstaden med pappa Ilja och mamma Siri.
– Pappa var musiker, han turnerade jämt. På somrarna spelade han på Lundbykolonin och där fick jag sjunga också.
Uppväxten i Rambergstaden förknippar hon framförallt med gemenskap. Det fanns inga telefoner, inga datorer och alla umgicks med alla.
– Man blev inbjuden på kaffe och kakor i varenda jädra stuga! Alla goa människor bodde här. De som var lite märkvärdiga bodde inne i stan. Det var mera landet, speciellt här där jag bor nu. Vi hade potäteland här och jag stod och tittade på när de byggde Fyrklövern. 

Det var till den miljön, till flickrummet i Rambergstaden, hon fick med sig en ung och berusad Rod Stewart efter en spelning med hans dåvarande band Small Faces.
– Han hade med sig en inspelningsapparat och vi sjöng Summertime och andra låtar hela natten. På morgonen bjöd mamma Rod på kaffe och smörgås. Han hälsade alltid till mamma när vi sågs igen.

Elvis som vittne
Som ung sångerska i 60-talets Göteborg hade hon snabbt hamnat i celebra kretsar, framförallt via umgänget på klassiska Cue club. Hon var i många år, till och från, tillsammans med basisten Lelle Hegland i Hep Stars och när Animals, Beach Boys, The Who eller Jimi Hendrix kom på besök festade de med sina svenska vänner. Yrvädret Lena hamnade förstås lätt i centrum.
– Dagens svenska artister träffar inga legender. Det gjorde jag. Men på den tiden var det inget märkvärdigt. Vi kändes mer som jämlikar. En som Lena föll pladask för var byxspräckarkungen P.J. Proby. De umgicks lite då och då under några månader innan han åkte tillbaka till USA och kontakten bröts. Men Lena hade velat gifta sig med honom. Det kom Proby ihåg när han ringde flera år senare och sa att självaste Elvis Presley köpt en flygbiljett åt honom. Nu kunde han komma och bo hos henne.
– Elvis lovade att vara vittne om vi gifte oss i Las Vegas. Han ville också spela in en skiva med mig.

Paul Anka, Sammy Davis och Cornelis Vreesvijk
Men det blev inget med det. I Rambergstaden satt Proby mest och söp hos Lenas mamma och åt hennes köttbullar. Efter några månader åkte han till London. Lika bra det, säger Lena.
Den ena historien hon berättar är värre än den andra, nästa kändis större än den förra. Paul Anka gjorde henne gravid men hon fick missfall i fjärde månaden, Sammy Davis ville ha med henne till sitt hotell i New York och Cornelis Vreesvijk ville gifta sig med henne. Är historierna verkligen sanna? Förmodligen.

 Författarna bakom boken ”Lena Junhoff – Primadonnan från Hisingen” som kom häromåret har faktagranskat. Det är en annorlunda bok. Lenas liv skildras i seriestrippar varvat med hennes egna recept – en seriekokbok alltså. En vanligt förekommande smaksättare i Lenas minst sagt annorlunda kokkonst är mangofrukten, och när hon blir torr i halsen efter ett par timmars pratande bjuder hon på en mangodrink (mangojuice blandat med bubbelvatten). Sen kör hon på igen. Jag känner att det är dags att bryta upp. Men hur? Mellan några ord hinner jag få in att jag måste låna toaletten. Därifrån tar jag mig sen till tamburen. Knyter skorna. Tar på mig jackan, öppnar dörren. Allt medan Lena pratar. Jag går ut, blir ståendes i trappan. Lena fortsätter prata. Jag går baklänges ner. Lena pratar en stund till innan hon till slut säger hej då.
Jag går ut. Jag är helt slut. I den skinande vårsolen kommer jag på mig själv att jag inte stängt av inspelningsfunktionen på min Iphone.

Jag kommer aldrig glömma Lena Junhoff.

Text och bild: Lars Nicklason

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.