Lotta är ny kommunpolis i Lundby

0

Sedan november är Lotta Henriksson tillförordnad kommunpolis i Lundby med fokus på att förebygga brott.
– Ett jätteroligt och viktigt uppdrag som ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.

Det är med en bred erfarenhet från polisarbete på Hisingen som Lotta Henriksson tar sig an det nya uppdraget. Sedan 2008 har hon bland annat jobbat som områdespolis, med ungdomsutredningar, gripanden och ungdomsspan runt om på Hisingen. Uppdragen har gett en god lokal kännedom som är bra att ha med i arbetet som kommunpolis.

– Jobbet som kommunpolis handlar till stor del om att se till att polisen har lokal förankring och i samverkan med andra få till stånd ett bra brottsförebyggande arbete, säger Lotta Henriksson.

Extra spännande är det nu när Lundby står inför stora förändringar med mycket nybyggnation och tillväxt. 

– Det har hänt mycket positivt när det gäller trygghetsarbetet här i Lundby. Nu gäller det att bevara och intensifiera det arbetet så att Lundby är en bra och trygg plats att bo på både under byggtider och i framtiden.

Som kommunpolis deltar Lotta i många olika samverkansprojekt med andra aktörer. Det gäller framför allt med kommunen, men även företag frivilligorganisationer och fastighetsägare. 

– Fastighetsägarna har en viktig roll. Att det är rent och snyggt, bra belysning i utemiljön och källargångar och att lås är hela och väl fungerande är jätteviktigt för att skapa trygghet, säger Lotta Henriksson.

Varje år skall också ett medborgarlöfte genomföras. Ett medborgarlöfte är ett åtagande gentemot medborgarna som polis och kommun gör i samverkan för att öka tryggheten och minska brott. 

Styrkan i att samverka med andra är enligt Lotta att de olika aktörerna tar del av varandras erfarenheter och kan skaffa sig en gemensam lägesbild, sätta upp gemensamma mål och gå in med åtgärder från flera olika håll. Förebyggande arbete, polisinsatser, konkreta åtgärder i fastigheter, i trafikmiljön och offentliga platser – allt behövs.

– Och det är mycket bättre att vi arbetar tillsammans, än att vi håller på var för sig och där ingen vet vad den andra gör. 

Den närmaste tiden kommer Lotta ägna en hel del tid att träffa och knyta kontakt med Lundbybor och verksamma i området. Hon kommer dock inte att patrullera på gator och torg på samma sätt som en områdes- eller kvarterspolis, utan arbetar med strategiskt. Men hon ser sig som Lundbybornas väg in i Polismyndigheten. Det går bra att kontakta Lotta om man har nåt problem där man bor eller är verksam så kan hon hjälpa till att reda ut vem eller vilka som bör agera i frågan.

– Uppdraget känns både spännande och viktigt. Det brottsförebyggande arbetet ligger mig varm om hjärtat. Jag har ju tidigare jobbat mycket med ungdomar och kommer i den mån jag kan lägga lite extra fokus där. Alla brott vi kan förhindra är en vinst både för enskilda individer och för samhället, säger Lotta Henriksson.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.