Stadsodling allt mer populärt

0

Stadsodlingsrörelsen har exploderat i Göteborg de senaste åren och många vill odla sina egna bär, grönsaker, örter, blommor och annat.
Bland de boende på centrala Hisingen finns flera möjligheter att hitta en egen plats för stadsnära odling.

Långt ifrån alla som vill odla har tillgång till odlingsbar mark. Intresset är dock stort hos privata och kommunala fastighetsägare att upplåta sin mark till odlare, men man har svårt att nå ut till odlare.

I januari lanserades ”Grow Gothenburg” – matchmaking för dem som har eller söker odlingsyta. Grow Gothenburg vill överbrygga dessa utmaningar genom en digital plattform där man samlar stadsodlingsrörelsen på en karta och matchar personer som vill odla med odlingsbar mark.

Vid Jubileumsparken på gamla Frihamnen finns stadsodling i pallkragar som anordnas av Göteborg 2021. Den som vill odla får ansöka om att bli medlem i föreningen Jubileumsodlarna och blir tilldelad en låda i mån av plats. Du får skriva under ett skötselavtal där du åtar dig att vara aktiv och sköta om odlingsbädden. Jord och vatten får du tillgång till på plats. Är du intresserad av en odlingsbädd, kontakta Jubileumsodlarna på: jubileumsodlarna@gmail.com

Vid Flunsåsstråket ligger rosenträdgården där finns lediga platser för stadsträdgårdsodling.

I väntan på att den nya detaljplanen blir klar och rosenträdgårdens framtid blir bestämd går det att odla i de befintliga rutorna. Det finns en odlarförening inom föreningen SCH som kommer att få jord, vatten och kompostmöjligheter tillgodosedda av Göteborgs Stad, Park- och naturförvaltningen. Vill du vara med och få en odlinglott i Rosenträdgården så kontakta: info@sch-gbg.org

För den som inte vill eller orkar odla själv finns Kajodlingen GBG i Frihamnen

som erbjuder närodlade ekologiska grönsaker till självplockning varje torsdag klockan 16-19 med start den 29 juni.
https://sv-se.facebook.com/kajodlingen/

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.