Här är första delen av vår promenadslinga på Centrala Hisingen. Första delen går genom Kvillestaden och till Ättestupan.
1. Kvilletorget – Hisingens första torg
Kvilletorget anlades som ett handelstorg i den arbetarstadsdel som växte upp på 1880-talet, då Lundbyvassen industrialiserades. Torget kantades av höga landshövdingehus som gjorde det till ett av Hisingens få K-märkta platser i slutet av 1970-talet. Här fanns torghandel, biograf och en fontän av skulptören Carl Milles. De flesta hus har ersatts med nya och konkurrensen från andra handelsplatser är stark.
2. Fabrikerna vid Kvillebäcken
Resterna av Göteborgs Bultfabrik speglar sig i Kvillebäcken. Området minner om ett viktigt skede i Göteborgs industrialisering. Industrialisten och skotten Alexander Keiller utvecklade Götaverkens varv till en världsindustri. Men han lät också dika ut Lundbyvassen och sålde lotter till hugade industrianläggare. Den mest kända var Göteborgs Porslinsfabrik, som blev känd som Rörstrands. Området har återanvänts bl.a. för den omtalade barnteatern Backateatern.
3 Hisingsgatan – moderna tider
I slutet av 1950-talet började man riva gamla arbetarbostäder. HSB-höghusen vid Virvelvindsgatan är påkostade exempel på detta. Något tidigare fick också Hisingen sitt centrumhus, med mosaiker i 50-talsstil. I dessa kvarter lever små butiker och konditori kvar. Samtidigt har den nya stadsodlingsrörelsen placerat sina jordförbättrande grisar bland höghusen.Ättestupan och Göteborgs moské
4. Ättestupan och Göteborgs moské
Ättestupan är namnet på korsningen nedanför Ramberget, där den livliga trafiken till varven passerade. Längs Ramberget klättrade landshövdingehus med spektakulära verandor mot hamnen. Det bullriga läget ledde till trafikslum och platsen blev allt kalare när bostäder revs. Ända sedan 1990-talet har planer på en större moské funnits. Först 2011 invigdes Göteborgs stora moské på platsen.