Stolt biotradition på Centrala Hisingen

0

Gnistan, Roxy och Lundby bio – så hette biograferna förr på Centrala Hisingen. I dag finns endast Aftonstjärnan på Lindholmen kvar.
Har du besökt någon av de gamla bifograferna får du gärna dela med dig av dina biominnen och få chans att vinna en picknick-filt.

 Biograf Gnistan på Kvilletorget öppnade den 25 februari 1938 och som premiärfilm visades den svenska militärfarsen ”Kamrater i vapenrocken”.
Fastigheten ligger i hörnet av Brämaregatan-Tunnbindaregatan och byggdes anpassat till biografverksamhet, efter ritningar av Nernst Hanson.

Biljettavdelningen i hallen var inrymd i en funkisbur och en dubbeltrappa ledde upp till salongen, vars väggar var klädda med flexwood och sammet. Salongen var hållen i ljusa färger med de mörkblå stolarna som en vacker kontrast. Salongen hade 435 sittplatser.

Gnistans sista film, ”Django skjuter alltid först”, visades den 5 maj 1968. Orsaken till nedläggningen var inte dålig publiktillströmning, utan att Frälsningsarmén köpt fastigheten och ville använda biografen för högre ändamål. Huset hade tidigare under 30- och 40-talen tillhört Fastighetsföreningen Älven.

Frälsningsarmén huserar fortfarande i den gamla biografen, det sluttande golvet och stolarna finns kvar även om de mest slitna har kasserats. Det V-formade maskinrummet är kontor. Den typiska bioentrén med baldakin försvann vid en renovering.

Förutom Gnistan fanns även Lundby Bio som låg ett par kvarter bort på Jägaregatan 6. Den var äldre och öppnade 5 november 1932 med invigningsfilmen ”Trötte Teodor”. Biografen stängde den 27 mars 1960.
Biograf Roxy vid biblioteket på Kyrkbytorget öppnade den 15 november 1956. Invigningsfilm var Bus Stop med Marilyn Monroe i huvudrollen. Biografen stängde den 28 mars 1965.
Aftonstjärnans hus invigdes den 1 mars 1903 och fungerade som ett ”Folkets hus”, byggt av Lindholmens arbetare. 1915 började man hyra ut A-salen för filmvisning, vilket i dag gör byggnaden till det äldsta hus i Göteborg där man fortfarande visar film.

Källa och bild: Bloggen Göteborgs biografer och Wikipedia.

Har du varit på biograf Gnistan, Roxy eller Lundby bio? När var det och vilken film såg du?

Dela gärna med dig av dina minnen…

 

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.