Backaplan får eget kulturhus

0

Efter många års planerande och förberedelser står det klart att Centrala Hisingen får ett kulturhus! Beslut har tagits att det ska finnas fem centralt finansierade kulturhus i Göteborg, och kulturhuset på Backaplan blir ett av dem.

Jascha Marteleur, sektorschef på kultur och fritid i Lundby.

– Det känns fantastiskt att det äntligen blir av även om det dröjer några år innan det är på plats, säger Jascha Marteleur, sektorschef på kultur och fritid i Lundby.
Byggstart blir först om cirka två år och lagom till stadens jubileumsfirande 2021 beräknas hela huset stå klart.
– Det är en lång process som är beroende av när ombyggnaden av Backaplan blir klar. Staden äger väldigt lite mark där och måste vänta på att mark frigörs när Backaplan byggs om.

Än är det inte helt klart var det nya kulturhuset ska ligga, men Jascha Marteleur säger att en lämplig plats har pekats ut.
– Eftersom kulturhuset ska fungera som en mötesplats och nav där kultur kan utövas och inte enbart konsumeras är läget viktigt. Det ska ligga centralt, nära kommunikationer och gärna ha tillgång till viss uteyta.
Det nya kulturhuset blir en samlingspunkt för kulturen på Hisingen och ett av målet är att öka flödet mellan stadsdelarna så att människor i Göteborg rör sig över till Hisingen. Det blir det enda kulturhuset på Hisingen och inom Älvstaden och ska fungera som en kulturarena som stöttar och lyfter annan kultur från hela Hisingen.

I det 4 000 kvadratmeter stora huset kommer många olika verksamheter att inrymmas – verksamheter som ger möjlighet att både ta del av och själv utföra kulturella aktiviteter. Exempel på detta kan till exempel vara del av kulturskolans aktiviteter, bibliotek, rytmiksal, lokaler för teater, konserter, keramik och liknande.
– Kulturhuset ska komplettera de platser och aktörer som finns idag. Det gäller att ta tillvara all god kraft som finns och förhoppningen är att kulturhuset kommer att fungera som ett stöd och uppmuntran till alla kulturkonsumenter på Hisingen, säger Jascha Marteleur.

 

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.