Fyndgrävning på Kvilletorget

0

Efter höstens samtidsarkeologiska utgrävning i Lilla Parken i Långängen är det snart dags för ytterligare en utgrävning på Centrala Hisingen.

Den 22 april är det Kvilletorgets tur att bli närmare undersökt av professionella arkeologer och intresserade ”amatörarkeologer”. Arkeologerna Benjamin Grahn Danielsson och Andreas Antelid leder utgrävningarna och Pernilla Hallberg på FCH uppmanar alla intresserade att delta, antingen genom att gräva själva eller titta på de som gräver.
De samtidsarkeologiska utgrävningarna är en del i FCH:s och Lundby stadsdelsförvaltnings Culture planningprocess och syftar till att få en bild av hur livet såg ut på platserna på 1940-och 50-talen.
– Den första undersökningen lockade många nyfikna. Ett hundratal personer kom till Lilla Parken och deltog på olika sätt, en del var med och grävde, de flesta av dem barn, säger Pernilla Hallberg.

Förutom att gräva i jorden hoppas arrangörerna fått ta del av berättelser som skapar mening(ar) om platsen – i det här fallet Kvilletorget.
– Vi letar efter berättelser som kan ge ett historiskt djup till platserna och som sedan kan användas i utvecklingen av Centrala Hisingen.
Vid första utgrävningen gjordes få fynd och även det menar Pernilla säger mycket om en plats.
– I sådana fall kan man förmoda att det förmodligen aldrig varit så mycket aktivitet på platsen. Men det är klart att det ju alltid är spännande att hitta något oväntat, det hoppas vi på denna gång.

Mer information om utgrävningarna på Kvilletorget kommer att lämnas på FCH:s hemsida www.fch.se och facebooksidan ”Vi på Centrala Hisingen”. Det går också bra att kontakta Pernilla Hallberg på pernilla.hallberg@fch.se  eller 0706-02 02 02.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.