Gräv upp ditt förflutna med oss

0

Hur såg livet på Centrala Hisingen ut på 1940- och 50-talen?
Svaret på det kan mycket väl finnas dolt i jordlagren på platser där människor och verksamheter fanns för omkring 70 år sedan.
– För att få veta mer kommer samtidsarkeologiska utgrävningar att genomföras under hösten – och alla intresserade är välkomna att delta, säger Pernilla Hallberg, verksamhetsansvarig på FCH.

Utgrävningarna kommer under hösten att ske på tre platser runt om Centrala Hisingen och är en del i FCH:s och Lundby stadsdelsförvaltnings Culture planning-process.
– Culture planning är ett sätt för oss att ta vara på de erfarenheter och möjligheter som finns på Centrala Hisingen, både de som tidigare varit viktiga och de som är det i dag. Syftet med utgrävningarna är att lyfta fram platser för att se rörelser och mönster från den tiden och för att ta reda på skillnader och likheter i hur man använde platserna jämfört med i dag.

Culture planning är en arbetsmetod som har ett tydligt medborgarperspektiv och involverar de boende på olika sätt och därför hoppas arrangörerna på en bred uppslutning under utgrävningarna.
– Arbetet kommer att ledas av en eller två arkeologer som kommer att gräva fram intressanta fynd från den aktuella tidsepoken, berättar Pernilla. Möjlighet kommer också att ges att själv vara med och gräva.

I samband med utgrävningarna kommer de medverkande att få möjlighet att berätta om sina minnen från platserna. Berättelserna kommer sedan att sammanställas som en nutidshistorik, vilket tillsammans med fynden från utgrävningarna kommer att ge ökad kunskap om platserna.

Information om var och när den första samtidsarkeologiska utgrävningen äger rum kommer att läggas ut på FCH:s hemsida och facebooksida närmaste veckorna.
– Kom och var med och gräv! Vill du ha en personlig inbjudan, anmäl det till mig via pernilla.hallberg@fch.se uppmanar Pernilla Hallgren alla intresserade och nyfikna hisingsbor!

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.