Invigningen gick som en dans

0

I strålande sol invigdes Kvilletråket och dansbanan med en rad olika aktiviteter och festligheter i form av musik, dans, uppvisningar, prova-på workshops och mycket mer. 

Sedan i höstas har Kvillestråket växt fram längs Kvillebäcken och löper från Hjalmar Brantingsplatsen till Hökälla naturområde. Längs med stråket finns bland annat en dansbana vid Kvilleplatsen där du kan spela din egen musik och ett utegym med hinderbana i Aröd.
Dansbanan invigdes den 31 maj med tal av Cecilia Dalman Eek, park-och naturförvaltningens nämndordförande och Håkan Hallengren, stadsdelen Lundbys nämndordförande.
Innan själva invigningen smygstartade Gustaf Dalénsgatans förskola med att testa dansbanan tillsammans med ett gäng seniorer som höll en Line Dance workshop och därefter blev det spontandans
Annika Sjöö – känd från Let’s Dance var konferencier och presenterade sedan en rad olika uppträdanden och shower som pågick ända fram till klockan 20.00.

Först ut var GöteborgsOperans Danskompani som bjöd på en uppvisning tillsammans med unga dansare.
Därefter följde ett intensivt program med dansgympa, finsk tango, locking, hiphop, koreansk pop, bosniska föreningen, solodans och föreställningar.
Lazar dansstudios bjöd på uppvisning med Igor och Victoria som ligger 2:a i Sverige
i latinamerikansk dans, samt en workshop med Marielle Lazar.
– Dansbanan är i första hand skapad för att locka och engagera unga tjejer eftersom det saknas platser för dem i det offentliga rummet att vara på och utöva aktiviteter. Men självklart får alla som vill använda dansbanan, för spontandans såväl som för bokade danspass och vi hoppas på många möten över generationsgränserna, säger Klara Andersson, processledare i SDF Lundby.

Dansbanan är utrustad med inbyggd teknik som gör det möjligt att spela den musik du själv vill dansa till. Du kopplar upp dig via Bluetooth och kan med hjälp av en mobiltelefon spela musik i högtalarna som står på dansbanan. Instruktion för hur det går till finns vid dansbanan.
– Det blir någon aktivitet i stort sett varje dag med allt från morgonyoga, folkdans och bugg till hiphop och breakdance samt många återkommande aktiviteter varje vecka som till exempel salsa varje fredag kväll.
Förutom dansbana finns det också sittplatser, växter, viss utrustning för parkour och olika typer av belysning för att platsen ska fungera bra att använda även när det mörknar.
För att locka folk och se till att platsen verkligen kommer till användning, kommer Ungdomssatsningen Hisingen löpande att ordna olika dansaktiviteter på plats. Man har bjudit in bland annat Hisingens kulturskola, dansföreningar och stadsdelens äldrekonsulenter att ordna aktiviteter.
Under invigningskvällen kunde man även testa Kvillestråkets nya utegym i Aröd och göra ett introduktionspass med instruktörer eller cykla längs Kvillestråket med äldrekonsulenternas dubbelelcyklar.

MBU – Människan Bakom Uniformen fanns på plats för att hjälpa till och berätta om sin verksamhet.
John Thulin, verksamhetsledare vid Grön Rehab informerade om Hökälla naturområde.
Stråket ingår i jubileumssatsningen att skapa fler ”Blå och gröna stråk och oaser” i staden inför Göteborgs 400-årsjubileum.
Projektledare för Kvillestråket är Petra Wernersson och Niclas Bergendahl, för ungdomssatsningen Hisingen ansvarar Klara Andersson och Klara Wettre.

 

Vad betyder en dansbana för det offentliga rummet här i Kville?

 

Mimmi

Mimmi Bergman, äldrekonsulent
– Jag hoppas på många generationsmöten mellan äldre och barn och ungdomar. Jag kommer att leda pass här ibland annat sittgympa och yoga för äldre. Det blir en härlig plats för oss att besöka både för att delta i olika aktiviteter men också som publik när det händer något skoj. Dessutom har vi våra dubbelelcyklar som ger oss möjlighet att komma ut och cykla längs Kvillestråket.

Mimmi

Oliver Ruijsenaars, marknadskoordinator GöteborgsOperan
– Det är ett jättebra initiativ. Det behövs fler allmänna publika platser i det offentliga rummet för både unga och gamla att vara på. Vi behöver skapa mer torgkultur i Sverige. Vi deltar här i dag med en uppvisning av vårt danskompani som tillsammans med unga dansare framför en koreografi inspirerad av Icon.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.