Ljusdesign lyser upp Ättestupan

1

Ättestupan kommer att få en ljussättning på temat vatten. Tanken är att synliggöra Ättestupan och att det ska bli mer attraktivt att besöka och promenera i området nedanför Ättestupan.

FCH arbetar nu på en idé om hur Ättestupa ska belysas tillsammans med bland annat Kajsa Sperling, arkitekt och ljusdesigner på White. Hon har under många år arbetat med belysning i offentliga miljöer och har uppdrag i hela Sverige med fokus att öka trygghet och samtidigt minska energiförbrukningen.

– Vi vill synliggöra Hisingen från stan och göra Ättestupan till en målpunkt så att man vill åka dit och titta. Det blir också ett sätt att koppla ihop centrala Hisingen med innerstaden.

Kajsa vill också att de som bor i närområdet ska tycka att det är trevligt att ta en kvällspromenad längs Ättestupans fot.

– Många har säkert varit uppe på Ramberget för att titta på utsikten med det är också väldigt vackert och dramatiskt att gå nedanför. Det vill vi förstärka med belysningen. Det är också ett område som är ganska obefolkat på kvällen och vi tror att många kommer att sätta ett stort värde på att platsen blir mer trygg att vistas på.

I första skedet blir det en temporär ljussättning som placerar på marken och lyser upp Ättestupan underifrån.

– Sedan vill vi veta vad folk tycker och kommer att samla in synpunkter på olika sätt innan FCH jobbar vidare med en eventuell permanent lösning.

Enligt planeringen kommer Ättestupan att tändas upp i slutet av november i samband med att julstaden Göteborg tänds.

Dela

1 kommentar

  1. Belysningen av Ättestupan ett skämt? Hej eftersom belysningen av Ättestupan/ Ramberget var en del av Julstaden hade jag förväntat mig att Ramberget skulle synas från centrum vackert upplyst. (som det ser ut på bilden) Jag har spanat från Götaälvbron och Centrum utan resultat. Och därför tänkte jag cykla förbi och titta på skådespelet. Tyvärrr visade det sig att berget var så svagt upplyst att det kanppt syntes från cykelbanan ens. Jag har inte åkt förbi på leden men jag tvivlar på att man upptäcker det. Detta är en perfekt ide som bör utvecklas Gärna utefter en längre del av Ramberget men använd då en starkare belysning så det syns. Hälsningar Thomas

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.