Göteborgsförslaget lockar många

0

Nu firar Göteborgsförslaget snart två och ett halvt år! Göteborg Stads digitala förslagslåda har fått ta emot cirka 650 förbättringsförslag sedan starten i januari 2017. Av alla ärenden som publicerats på Göteborgsförslaget står hisingsborna för ungefär 23 procent.

Exempel på förslag som kommer från Hisingen är:

– Solcellspark på Hisingen

– Fler färjor över och längs älven

– Bygg en tunnel och gångbro på de gamla grundfundamenten

För att ett Göteborgsförslag ska lämnas vidare från den digitala förslagslådan till ansvarig politisk nämnd krävs att det har fått minst 200 röster. För att kunna vara med och rösta måste man registrera sig på hemsidan www.goteborg.se/goteborgsforslagetdär förslagen skickas in. Alla som vill kan registrera sig, även barn och boende utanför Göteborg, vilket gör det möjligt för vem som helst att vara med och rösta.

– När ett förslag har fått tillräckligt många röster behandlas det som övriga ärenden, antingen antas det eller avslås av ledamöterna i nämnden. Många gånger behöver den aktuella frågeställningen utredas vidare innan slutligt beslut, säger Stefan Lydén, utvecklingsledare demokrati på förvaltningen för konsument- och medborgarservice.

Hittills har cirka 30 000 personer registrerat sig. För att det ska bli fler och ännu tydligare förslag kommer riktlinjerna att ses över. Stefan Lydén är klar över vad han vill:

– Göteborgsförslaget ska bli ännu bättre. Det är ett kraftfullt demokratiskt redskap som har slagit väl ut även om långt ifrån alla förbättringsförslag röstas fram och sedan genomförs. Även de förslag som inte når upp till gränsen på 200 röster genererar nya idéer och kan leda till något fruktbart på sikt.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.