Gubbar sjunger för livet i ny film av Tomas Haglund

0

De sjunger hellre än bra, men kören har gett några åldrande män mening och vänskap. Filmaren och Hisingsbon Tomas Haglunds nya film följer med i deras vardag och på turné på spanska solkusten. Onlinepremiär den 9 april.

– De är som punkare som med sina tre ackord kastar sig ut utan fallskärm och bara kör, säger Tomas Haglund.

Han är dokumentärfilmaren som gör kortfilmer om människor och skeenden han möter i sin vardag. Tidigare filmer har bland annat handlat om de hemlösas situation, livet på en demensavdelning, om multisjuke Duong och om Hasse klippare – ”The Rocking Barber of Hisingen”.

– Jag arbetar med det som finns nära mig. Bad Mongo handlar till exempel om multisjuke Duong som jag jobbat som personlig assistent och habiliteringsassistent åt i många år. Gubbarna i nya filmen har jag lärt känna genom att vi brukar hänga på samma ölhall, säger Tomas Haglund.

De nya filmen heter ”Fragment ur sångfåglarnas dagbok” och berättar om ett gäng gubbar som av en slump startar en kör som sjunger hellre än bra. Tomas har följt gruppen, deras vardag och arbete med kören under fyra år och filmen berättar om vänskap, åldrande och att skapa mening i tillvaron.

Filmen ”Fragment ur sångfåglarnas dagbok” handlar en kör med ett gäng gubbar som sjunger hellre en bra. Premiär online den 9 mars. Foto: Marionettfilm
Foto: Marionettfilm

– Jag har fått frågan varför jag gör en film om en kör som inte kan sjunga. Men det finns redan filmer om de som sjunger bra. Jag kan fokusera på viljan i stället för skönsång, säger Tomas Haglund.

Och det är just det här, att hitta och berätta om det som skaver, som driver Tomas Haglund i sitt filmskapande.

– Med kamerans hjälp kan man komma väldigt nära människor utan distans och filter. Den ordlösa närvaron är fascinerande, säger han.

Nu sysslar Tomas Haglund inte bara med ordlöst berättande. Bakom sig har han många års erfarenhet av skapande i olika former. Han har arbetat med teater, som regissör och manusförfattare, och med skrivande och foto i olika former. 

Med tiden blev det mer och mer film och för 15 år sedan blev han en del av filmproduktionsbolaget Marionettfilm. Skrivandet har dock följt med hela tiden och i år ska han för första gången på tjugo år ge ut en bok som består av ”dikter, noveller och hybrider däremellan”.

Tomas Haglund är Hisingsbo sedan drygt 10 år och bor numera i Fyrklövern. Läget är bra tycker han, det är nära till centrum och ändå finns landet runt knuten. Hästar, kossor och hagar en bara en promenad bort.

– Mitt största intresse är att vara i skogen och tyvärr är det lite ont om större skogar här. Men buss 22 går precis här utanför och med den är jag på halvtimme vid Klippholmen i Björlanda.

Fragment ur Sångfåglarnas dagbok har premiär fredag den 9 april. Det hela skulle ske med en baluns på Bio Roy tillsammans med bland annat deltagarna i filmen. Det satte pandemin stopp för och premiären kommer i stället att ske genom en onlinevisning på Marionettfilms Facebooksida.

– Men fest ska vi ha, vi får göra tvärtom. Vi börjar med internet och avslutar med en stor baluns när pandemin är över, säger Tomas Haglund.

FAKTA / Tomas Haglund

Vad: Filmare, regissör, skribent, författare och habiliteringsassistent

Bor: Fyrklövern på Centrala Hisingen

Aktuell med: Filmen ”Fragment ur sångfåglarnas dagbok”

Gillar: Att leta vattendrag och grottor i naturen.

FAKTA / Fragment ur sångfåglarnas dagbok

Premiär: Fredag 9 april klockan 19 

Längd: 28 minuter

Plats: Marionettfilms Facebook

Regissör och producent: Tomas Haglund

Medarrangörer: Ögat, ABF Film & Media, Göteborgs stad och QTECH.

Förutom filmvisning och samtal med medverkande blir det musik med Gray Hawthorne och Star Crossed Lovers.

Bilder:
Hisingsfilmaren Tomas Haglund, som tidigare bland annat gjort ”The Rocking Barber of Hisingen” är aktuell med en ny film. Foto: Betty Wohlén

Filmen ”Fragment ur sångfåglarnas dagbok” handlar en kör med ett gäng gubbar som sjunger hellre en bra. Premiär online den 9 mars. Foto: Marionettfilm

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.