Här kan alla se framtidens Backaplan

0

Backaplan kommer de närmaste åren att genomgå en stor omvandling. På sikt ska 20 000 människor leva, verka och bo i området som då är en självklar del av Göteborgs norra centrum. Nyfiken? Välkommen till ett nyöppnat showroom där du i en utställning får veta mer om planerna och visionerna för framtidens Backaplan.

På fondväggen i utställningslokalen finns en jättestor bild som visar en helt annan stadsdel än den som ligger där i dag. Det planeras bland annat för 7000 nya bostäder, en fördubbling av ytan för handel, restauranger och verksamhetslokaler, parker och andra grönytor samt hotell, kulturhus, skolor och förskolor.

Magnus Andersson från byggkonsortiet berättar för några besökare om hur Backaplan kommer att förändras de kommande åren.

Ja, det är nästan svårt att föreställa sig hur det kommer att bli. Vi förvandlar ju en ganska sliten handelsplats till en pulserande och levande stadsdel, en del av city, säger Magnus Andersson, från Balder, som är en av de fyra bolag som bygger framtidens Backaplan.

Han poängterar att man ska tänka sig framtidens Backaplan som en förlängning av nuvarande citykärnan, en stadsdel som lever under dygnets alla timmar.

Ungefär som hur Stockholm fungerar, att staden fortsätter över broarna. Man märker nästan inte att man lämnar en stadsdel för en annan.

Framtidens Backaplans showroom hittar du mitt på Backaplan i Coop-huset, Backa 2.

Än så länge är planerna inte klara i detalj för hela området. Bara en av flera detaljplaner har vunnit laga kraft, vilket innebär att byggandet kan ta fart. Där byggs just nu de första nya bostäderna som beräknas vara färdiga för inflyttning under 2025. 

Sedan kommer området att utvecklas bit för bit med målet att allt ska vara klart omkring år 2040.

Framtidens Backaplan planeras utifrån fyra storgårdskvarter, som i sin tur innehåller flera mindre gårdar och granngemenskaper. Kvarteren får lummiga innegårdar och tanken är att alla också ska ha närhet till en park. 

Bostäderna i nya Backaplan kommer att vara lägenheter i flerfamiljshus och tanken är att det ska byggas både hyresrätter och bostadsrätter. De som Skandia nu bygger i den första etappen är 240 hyresrätter och som kommer att ligga i samma hus som Elgiganten, Coop och Dollarstore.

Den framtida handeln på Backaplan kommer inte att vara form av en klassisk handelsplats. Ytan för handel fördubblas till 140 000 kvadratmeter, men i kvarter och byggnader där affärer och butiker blandas med kontor, bostäder, restauranger, kaféer och annan service.

Det blir levande handelskvarter, så som det är i de flesta stadskärnor. Tänk en stad med puls och mycket folk, säger Magnus Andersson.

I showrummet går det att läsa mer om tankarna bakom Framtidens Backaplan och också att lämna synpunkter. Något många redan har gjort. Det kommer in ett 25-tal synpunkter i veckan, varav några hamnar på anslagstavlan i showrummet. 

– Många hurrar och ser fram emot detta, andra är mer skeptiska. För oss som bygger framtidens Backaplan är det jätteviktigt att få in de här synpunkterna, att se vad folk vill ha mer och mindre av. Kom hit och ta del av utställningen och lämna din synpunkt, säger Magnus Andersson.

Mer om stadsutvecklingsprojektet Framtidens Backaplan går att läsa på www.framtidensbackaplan.se

FAKTA/Showroom Framtidens Backaplan

Utställning om framtidens Backaplan samt möjlighet att lämna synpunkter.

Backa 2 Köpcentrum (Inne i Coophuset)

Öppet: Vardagar 10–19, lördagar 10–17 samt söndagar

Drivs av byggkonsortiet Framtiden Backaplan som består av  Skandia Fastigheter, Fastighets AB Balder, Riksbyggen och KF Fastigheter.

Mer info: www.framtidensbackaplan.se

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.