Medborgarbudget i världsklass

0

Lundbys medborgarbudget ”Din idé – medborgarbudget i samverkan” har tilldelats ett hedersomnämnande av The International Observatory on Participatory Democracy (IOPD) som uppmärksammar projekt för ökat medborgarinflytande runt om i världen.

Av 51 finalister är Din Idé – medborgarbudget en av fem som får ett hedersomnämnande av IOPD Award. Vårt arbete i Lundby uppmärk-sammas för att vi använt nyskapande och ovanliga metoder för att möta de särskilda utmaningarna i området och att vi inkluderat lokala aktörer för att öka medborgarnas engagemang och deltagande.

I juryns motivering står (översatt från engelska):

”Bidraget har på ett utmärkt sätt inkluderat flera aktörer som har en lokal förankring för att skapa legitimitet och lyckas med arbetet. De olika verktyg och metoder som använts för att göra arbetet tillgäng-ligt, särskilt för de som traditionellt inte deltar, utmärker sig i jäm-förelse med andra. Dock är summan att fördela per invånare låg.

Det är väldigt stort att just vårt arbete med medborgarbudgeten lyfts i ett så här viktigt internationellt sammanhang som uppmärksammar medborgarinflytandet världen runt, säger Pernilla Hallberg.

I arbetet med medborgarbudgeten har Göteborgs stad och Stena fastigheter, Familjebostäder i Göteborg och Fastighetsägare Centrala Hisingen (FCH) samverkat för att utveckla området runt Bjurslättsskolan. Barn och vuxna fick lämna förslag på vad de ville se i området. 70 av 80 inlämnade idéer godkändes och sju vinnare utsågs efter de som fått flest röster.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.