Rutinerat nytillskott på Hisingsgatan

0

I Kvilleområdet dyker det allt som oftast upp nya restauranger. Ett av de senaste tillskotten är Bosna på Hisingsgatan 21. Där huserar rutinerade krögaren Mirsad ”Miro” Vrbič.
– Vi serverar klassisk mat från Balkan, mycket grillat och soppor. Bästsäljaren är ćevapi, säger han.

De avlånga ”köttbullarna med vitlök” skrivs egentligen ćevapčići på bosniska. Men i vardagsspråk kallas de också kort och gott för ćevapi. Hur som helst är kylarna fulladdade med de svåruttalade godbitarna när FCH:s skribent är på besök.

En annan favorit hos gästerna är Miros Mixed Grill – miješano meso.
– Folk kan själva bestämma vad som ska ingå, eller så fixar jag ihop lite av varje som lammkotletter, korvar och ćevapi, säger han.
Och till det gärna lite kryddig ajvar eller en klick klassisk kajmak – ett mellanting av smör och färskost.

Undertecknad har flera vänner som brukar äta lunch på Bosna, och de poängterar att utöver den bra maten är personalen väldigt vänlig.
Miro har själv en vänlig inställning till centrala Hisingen, och då i synnerhet Kville med omnejd.
– Jag har hållit till här i krokarna i 25–30 år och kan kvarteren bra. Bland annat drev jag nyligen restaurangen Mr Tomato på Brämaregatan innan jag sålde den. Och en del kanske minns klubben Diamant på Färgfabriksgatan, vars medlemmar bjöds på musik och mat från Bosnien, säger han.

När Miro kom till Göteborg i början av 1980-talet fick han snabbt arbete som kockbiträde ombord på Stenabåtarna som gick till Danmark. Då lärde han sig praktiskt kockyrket från grunden.
– Men efter fem år till sjöss ville jag köra eget och det har jag gjort sen dess. Både i Norge och i Strömstad, innan det blev Andra Långgatan i Göteborg och senare Hisingen.

Efter att lunchrusningen är över erbjuds kvällsgästerna rätter från à la carte-menyn.
Men det är inte bara folk från Bosnien eller andra som har anknytning till Balkan som njuter av Miros kök eller slår sig ner i baren.
– Många företag bokar in sig för att medarbetarna ska få testa något nytt, vilket ofta sker nu i december istället för ett traditionellt svenskt julbord, säger han.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.