Så blir du av med grovsoporna

0

Många fastighetsskötare får ägna mycket tid åt att hämta möbler, prylar och andra grovsopor som felaktigt lämnats i miljörum eller i andra allmänna utrymmen som utanför vindsförråd, i källargångar och annat.

– Vi skulle vilja tipsa hyresgästerna om att man kan göra sig av med sina möbler och saker på annat sätt genom att åka till återvinningscentralen eller skänka till välgörenhet. Jag tror inte att hyresgästerna är medvetna om att det är vi som får ta hand om det och att det tar mycket resurser från saker som hade varit roligare att göra för de boende, säger Ulf Thylander, fastighetsskötare på Ivar Kjellbergs fastigheter.

Om Renova ska kunna tömma alla kärl i miljörummen får det inte stå möbler och annat i vägen. Därför måste allt osorterat omgående tas bort från miljörummen.

– Vi måste åka runt varje vecka och samlar in grovsopor som vi sedan ställer in i ett separat rum tills det är fullt och då får vi köra till tippen med det. Det är tråkigt eftersom det ofta är fullt användbara möbler och saker som andra skulle kunna ha nytta av.

Det är inte heller tillåtet att lämna saker i allmänna utrymmen som trappuppgångar, vind och källare med tanke på brandrisken och fria utrymningsvägar. Dessutom måste ambulanspersonal/Räddningstjänst kunna komma fram, och den som lämnar grovsopor på fel plats kan bli skyldig att betala för transport och bortforsling.

– Vi skulle vilja tipsa hyresgästerna om att man kan göra sig av med sina möbler och saker på annat sätt genom att åka till återvinningscentralen eller skänka till välgörenhet. Har du ingen bil så prata med grannarna och kolla om ni kan samåka.

Ibland kan fastighetsägaren tillhandahålla en container i sina områden där hyresgästerna kan passa på att rensa i sina förråd och slänga sådant de vill bli av med. Hör med din fastighetsägare vad som gäller hos dig.

Miljörum
Följande typer av avfall kan lämnas i fastighetens miljörum:

  • Hushållsavfall
  • Färgat och ofärgat glas
  • Tidningar
  • Wellpapp
  • Pappersförpackningar
  • Metallförpackningar
  • Plastförpackningar
  • Batterier
  • Lysrör och glödlampor

Grovsopor
Grovsopor, elektronikskrot och sådant som inte kan sorteras i miljörummet ska lämnas hos kommunens återvinningscentraler.

Som hyresgäst får du varje år ett återvinningskort som du använder för att komma in till kommunens återvinningscentraler. Kortet går att använda 7 gånger per år och fylls på automatiskt varje år.
Här hittar du närmaste återvinningscentral.

Vid många av Göteborgs återvinningsstationer finns även behållare för textilier.

Välgörenhet och second hand
Det finns också möjlighet att skänka kläder, möbler, prylar och annat till olika välgörenhetsorganisationer som Myrorna, Stadsmissionen, Röda korset, Emmaus Björkå och Frälsningsarmén med flera. Leksaker kan även lämnas eller bytas på retoy.se

Ett annat tips är att lägga ut det du vill bli av med på internet där det finns många olika sajter som bortskänkes.se, blocket.se samt olika grupper på Facebook med mera.

 

 

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.