Simskola, ponnyridning och spökkväll när medborgarna fick välja

0

Simskola, spökkväll, matlagning och prova på-ridning. Det är några av de aktiviteter som röstades fram till vinnare i medborgarbudgeten Min idé. Under 2021 ska idéerna genomföras. 

Medborgarbudgeten Din idé, som ska användas till olika aktiviteter i området kring Bjurslättsskolan, är ett samarbete mellan verksamheter i Göteborgs Stad – däribland Skolan mitt i Lundby – Familjebostäder, Stena Fastigheter och Fastighetsägare Centrala Hisingen, FCH. Invånare har fått lägga förslag och rösta på aktiviteter i området runt Bjurslättsskolan.

I september var det kick off och sedan dess har mycket hänt. 18 oktober kunde Klara Andersson, processledare Skolan mitt i Lundby i Göteborgs Stad, konstatera att 80 förslag kommit in.

– Det var över förväntan, tycker jag. Det som vi också tycker är kul är spridningen i ålder. Den yngsta som lämnade in en idé var fem år och den äldsta 78, säger hon.

Jasmine Chodagivis förslag om prova på-ridning är ett av sju som nu blir verklighet.
15 december fick hon ta emot en symbolisk check och blomma av Sari Isberg, Stena Fastigheter, och Klara Andersson som jobbar med Skolan mitt i Lundby.

1 000 röster kom in

70 idéer blev godkända. Därefter lades vissa förslag ihop eftersom de liknade varandra. Till slut blev det 47 stycken för de boende i området runt Bjurslättsskolan att rösta på. 

Utflykt till lekland, boxningsskola, foodmarket, cykelutflykt, pysselklubb och simskola är bara några av dessa. 

– Vi fick in 1 000 röster och alla idéer fick minst en röst. Det har varit ett engagemang för alla idéer, säger Klara Andersson. 

Men några förslag var mer populära än andra. 15 december var det dags att presentera dessa. I en coronaanpassad tillställning i Bjurslättsskolans aula fick de sju vinnaridéerna ta emot en symbolisk check och blomma av prisutdelarna Magnus Möller, områdeschef för Hisingen på Familjebostäder, och Sari Isberg, relationsförvaltare på Stena Fastigheter.

Jasmine Chodagivi var en av dem. Av medborgarbudgetens 150 000 kronor går 35 000 kronor till hennes förslag om prova på-ridning. Vid tio tillfällen är tanken att en häst ska komma till området för att ge barnen möjlighet att rida.

– Jag är jätteglad. Jag och min pappa var på en ridskola i somras, men så var det fullt. Då kom jag på idén att ha en ridskola här i stället – där alla får vara med, säger Jasmine Chodagivi.

Imponerad av kreativiteten

Among us är en annan idé som ska genomföras. Klass 5A på Bjurslättsskolan vill låna en lokal och spela mobilspelet Among us tillsammans. Alla som har en mobil och är minst fem år kan vara med.

Sari Isberg, Stena Fastigheter, är imponerad av kreativiteten och viljan som funnits under processen. 

– Jag vill ge en eloge till alla som lämnat in idéer och till alla som röstat. Alla förslag har inte vunnit men vi har fått se många bra idéer och vi kommer att se om vi kan genomföra någon av aktiviteterna hos oss på Stena Fastigheter, säger hon.

Nu börjar det roliga

Med start i januari ska de vinnande idéerna utvecklas och formas, för att sedan genomföras någon gång under 2021.

– Det är möjligt att coronapandemin kan ställa till det, men vi har hela året på oss och förhoppningsvis hinner det hända mycket fram till sommaren och hösten. Vi ville heller inte genomföra en sådan här process där de som lämnade idéer var tvungna att tänka på restriktioner och liknande. Krävs det anpassningar får vi göra det när det är dags.

Sari Isberg hoppas att det finns en vilja och möjlighet att medborgarbudgeten kan bli återkommande för att fortsätta utveckla området. 

– Dialogen med de boende om hur vi utvecklar området tillsammamans är jätteviktig. Jag tycker att medborgarbudgeten har varit ett jättebra koncept och det riktigt roliga börjar ju nu med genomförandefasen. 

Pernilla Hallberg, verksamhetschef  Fastighetsägare centrala Hisingen (FCH), håller med. Hon tycker att Din idé är en betydelsefull aktivitet för att stärka möjligheterna i området.

– När vuxna och barn själva får komma på, värdera och bestämma på riktigt skapar vi möjligheter för oss alla att känna samhörighet, större egenmakt och samtidigt skapa roliga aktiviteter.

Fakta: Vinnande förslagen i medborgarbudgeten Din idé

– Spökkväll i Bjurslättsskolan, 35 000 kronor

– Sleepover på Bjurslättsskolan, 6 000 kronor

– Among us, 5 000 kronor

– Parkour och hoppborg, 20 000 kronor

– Simskola,  35 000 kronor

– Ridning, 35 000 kronor

– Matlagningskurs 10 000 kronor

Läs mer om medborgarbudgeten Din idé här: https://medborgarbudget.lundby.goteborg.se/  

och om Skolan mitt i  Lundby: www.goteborg.se/skolanmittilundby

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.