Sommarjobbare håller rent och snyggt i Kville

0

Tillsammans ser ett 15-tal sommarjobbare till att gångvägar, parker och torg i centrala Hisingen hålls rena och snygga under hela sommaren. 

Vi plockar skräp, rensar ogräs och målar bänkar där det behövs, säger handledarna Kevin och Filippa

Det är tredje året i rad som stadsmiljöförvaltningen (tidigare trafikkontoret och park- och naturförvaltningen i Göteborgs Stad), arbetsmarknads- och vuxenutbildningen samt Fastighetsägare centrala Hisingen samverkar med det gemensamma målet att ordna meningsfulla sommarjobb år skolungdomar och att samtidigt hålla staden ren och fin. 

Kevin Shen och Filippa Reimegård ska tillsammans med feriearbetare hålla rent och snyggt i utemiljön i Kville hela sommaren.

Allt som allt finns det 22 grupper runt om i Göteborg som jobbar med det här. En av dem hittar vi i Fastighetsägare Centrala Hisingens lokal på Kvilletorget. De feriearbetande skolungdomarna har inte börjat än, men handledarna Filippa Reimegård och Kevin Shen är plats för att förbereda när ungdomarna kommer veckan därpå.

För många är det här deras allra första arbete. Så vi börjar med att berätta lite om hur arbetslivet fungerar och vilka rättigheter och skyldigheter man har, säger Kevin som när han inte sommarjobbar studerar teknisk design på Chalmers.

Kevin har tidigare under tre år sommarjobbat med liknande arbetsuppgifter som han nu ska lära ut. Så är det också för hans kollega Filippa. Hon har just tagit studenten från Hvitfeldtska gymnasiet och jobbade förra sommaren i en sådan här grupp. Nu är hon taggat att gå in som handledare.

Arbetet kommer till stor del gå ut på skötsel och underhåll av utemiljö som parker, torg, cykelvägar och gångvägar. De har också fått i uppdrag att ta bort invasiva växter i området och att eventuellt ordna aktiviteter på torgen. Midsommarveckan blir lite speciell. Då ska de ha klimattema och gå på olika föreläsningar och en dag ska hela gänget hålla i ett midsommarfirande för barn vid Svarte mosse.

Det här ska bli jätteroligt. Vi har ganska stor frihet att planera vårt arbete och det känns som man gör något meningsfullt, säger Filippa.

Sommarjobben pågår 12 juni–11augusti och Filippa och Kevin jobbar alla nio veckor. Feriejobbarna som går i 8:an, 9:an eller första året i gymnasiet jobbar däremot  tre veckor var.

Det här samarbetet är ett bra sätt att erbjuda Göteborgs unga meningsfulla sommarjobb, samtidigt som vi håller staden ren och snygg säger, säger David Gutierrez Arvidsson, utvecklingsledare på stadsmiljöförvaltningen.

Pernilla Hallberg från Fastighetsägare Centrala Hisingen håller med. 

Det är jätteviktigt att ungdomar får erfarenhet av att jobba. Kan vi medverka till det är det är det verkligen bra. Och så blir en extrabonus att de är med och gör extra fint i våra områden. Det är också ett gott exempel på ett starkt och fint samarbete mellan Göteborgs Stad och Fastighetsägare Centrala Hisingen/Bid Kville, säger hon.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.