Tryggare boende för äldre

0

De äldre blir fler, friskare och mer aktiva. Med trygghetsboenden ökar möjligheten att bo kvar längre. Här kombineras smarta trygghetslösningar med ett gott, socialt liv. Nu öppnar Familjebostäders första trygghetsboende på centrala Hisingen.

Nu trygghetsanpassas 40 lägenheter på Virvelvindsgatan 16 och i bottenvåningen ska det bli gemensamma lokaler för umgänge och aktiviteter som är öppet för alla boende. Hit kan de boende gå för att umgås, laga mat eller hitta på saker tillsammans.
– Här blir det bullbak, matlagning och gemenskap för de som vill, säger Annika Berntsson, boutvecklare på Familjebostäder.

Ofta finns det en trygghetsvärd på plats som hjälper till och fixar gemensamma utflykter och aktiviteter.
– Värden finns här på deltid, ett enkelt sätt att skapa trygghet och få fler äldre att aktivera sig.

En av dem som bor i huset är Monika Lundqvist som flyttade in med sin man i december eftersom de behöver ha tillgång till hiss och ett mer anpassat boende.
– Det är viktigt med gemenskap och jag tycker att det är jättebra att det finns en lokal där man kan träffas och lära känna sina grannar, säger hon.

Konceptet trygghetsboende innebär att lokaler och lägenheter ska vara bekvämt och tillgängligt utformade. Här ska man kunna bo kvar även om man blir funktionsnedsatt och inredningen ska förebygga exempelvis fallolyckor.
– Trygghetsboende ger den som är 70 år eller äldre möjlighet att bo i en vanlig bostad, men med större gemenskap och trygghet.
Lägenheterna trygghetsanpassas med elektroniskt dörröga, automatisk spisvakt och stödhandtag.

Det finns ingen särskild kö till Familjebostäders trygghetsboenden utan lägenheterna söks på vanligt sätt via Boplats.

Vill du veta mer?
Kontakta gärna Annika Berntsson, boutvecklare på Familjebostäder 031-731 6794.

annika.berntsson@familjebostader.se

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.