Vem blir först ut på Hisingsbron?

0

Den 9 maj blir det premiär när Hisingsbron slår upp portarna för gående, cyklister, bilar och bussar. Efter flera års planering och byggnation är Hisingsbron snart redo att öppna för första gången. Dubbelriktad gång- och cykeltrafik begränsas då till den östra sidan av bron. I samband med att trafiken släpps på kommer det att arrangeras en invigning för dessa trafikslag.

Götaälvbron kvar ett tag till 
Spårvagnar kommer att fortsätta trafikera Götaälvbron fram till mitten av juni 2021 då Götaälvbron stängs för färdigställandet av den del av Hisingsbron som är en kollektivtrafikbro. Under sommaren 2021 ersätts spårtrafiken med bussar som går över Hisingsbron.

Ingen park på gamla bron…
Ett Göteborgsförslag om att bevara Götaälvbron och göra om den till en park har utretts av trafikkontoret men i maj 2020 tog trafiknämnden beslutet att inte göra någon park.

…men Götaälvbron återvinns så mycket det går. 

Skanska MTH som bygger Hisingsbron har också i uppdrag att riva Götaälvbron. Betong och stål från Götaälvbron kommer återvinnas. Exempelvis genom att stålet smälts ner eller används som utfyllnad. Rivningen påbörjas i mitten av juni 2021 och ska vara klart efter sommaren 2022.

Eget 400-års firande av bron i höst
När jubileumsfestligheterna pågår i juni 2021 kommer man inte att kunna genomföra aktiviteter på vare sig Hisingsbron eller på Götaälvbron eftersom området då fortfarande är en stor byggarbetsplats. Därför planerar staden att på något sätt manifestera brobygget utanför arbetsområdet ihop med Stadstriennalen..

När Hisingsbron är helt klar och lämnas över till broförvaltaren under hösten 2021 ska vi såklart fira.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.