Amanda Sandström: Inspireras av platser och människor

0

amanda_sandstrom3

Det började med att hon skrev dagböcker för att förstå sig själv på ett djupare plan. Men så plötsligt, på resa i Indien, blev anteckningarna till historier – andras historier.

Nu skriver Amanda Sandström, 24, på sin andra roman.

Vi träffas i mitten av september, under en av de sista kämpande varma dagarna i vad som måste ha varit Sveriges längsta sommar. Solen skiner, himlen är blå och här, nedanför Slottsberget, visar sig hamninloppet med en silhuetterad Älvsborgsbro från sin allra bästa sida.

– Det här är Hisingen för mig. Hamnstaden. Jag älskar lyftkranar, båtar och bryggor. Det är det finaste med Göteborg.

Skriver sin andra bok

Hon är egentligen bara hemma hos mamma i Sannegårdshamnen på blixtvisit. Sedan en månad går hon skrivarlinjen på Skurups folkhögskola och redan i övermorgon, söndag, åker hon tillbaka och fortsätter med arbetet på sin andra roman. Hennes första, Låt inte drömmen fly, köptes i princip rakt av utav förlaget hon skickade in det till.

– De tyckte manuset var otroligt välskrivet och efter några smärre ändringar sa de: ”Nu kör vi.”

Med andra boken är processen annorlunda. Efterhand som den skrivs nagelfars textsjoken av lärare och kurskamrater.

– Det är förstoringsglasen på och otroligt seriöst. Allt granskas, vilket är väldigt nyttigt. Min andra bok kommer att bli mer genomarbetad.

Vad den handlar om vill hon inte avslöja ännu, men precis som den första blir det en roman för unga vuxna. I Låt inte drömmen fly möter läsaren Alva som växer upp i Sundyberg utanför Stockholm med sin bästa vän Ida. De bygger in sig i sin egen bubbla i världen, men när Alva är 16 år tar Ida livet av sig. Alva försöker komma vidare med sitt liv men lyckas inte, inte förrän hon några år senare köper en enkelbiljett till Nice, lever bland musiker och träffar Leia som är skrämmande lik Ida.

Inspirerad av människor hon mött

Amanda Sandström berättar att hon själv bodde tre år i Nice efter gymnasiet. Träffade spännande människor och arbetade som servitris på barer och hotell. Och det var där, under 45-minutersresorna på pendeltåget till jobbet, som hon skrev Låt inte drömmen fly. Är det henne själv den handlar om?

– Jag är inte huvudkaraktären, har inte haft någon vän som tagit livet av sig och så vidare, men visst är jag inspirerad av alla människor jag mött.

Men från början handlade skrivandet om henne själv.

– Att föra dagbok var viktigt för mig. Det blev ett sätt att förstå sig själv på ett djupare plan, att få reflektera över vad som hände i livet.

Under en resa i Rajasthan i Indien märkte hon dock hur dagboksanteckningarna förvandlades till andra historier.

– Det var så mycket som påverkade mig. Alla färger, dofter. Slott och tempel. Det gick inte att motstå.

Kan leva snålt om det behövs

Sedan dess (hon var 20 år då) skriver hon böcker. Och hon tänker fortsätta på den inslagna banan trots att det knappast garanterar en ekonomiskt säker framtid. Men det kanske inte heller är vad livet handlar om?

– Jag har inga problem med att leva snålt. Jag är också lite av en arbetsnarkoman och är inte orolig för att jag ska behöva sitta och vända på kronorna i framtiden. Jag har så mycket idéer och intressen och är närmast beroende av att möta människor. Det kommer att gå bra, säger Amanda Sandström.

 

Fakta Amanda Sandström

Ålder: 24 år
Född i Mölnlycke, flyttade till Sannegårdshamnen när hon var 15 år. ”Det var helt nytt, och vi var de första som flyttade in”.
Hennes första bok Låt in drömmen fly kom ut förra året på Hippo förlag.
Favoritförfattare: Sylvia Plath
Är barnbarn till författarinnan Colibrine Sandström.

amanda_sandstrom2

Text: Lars Nicklason

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.