Framtidens bibliotek har något för alla

0

Lundby bibliotek är ett av Göteborgs mest populära och välbesökta bibliotek. Här finns också ett stort utbud av olika aktiviteter.
– Nytt för i år är gratis juridisk rådgivning vilket är otroligt populärt.

Sedan maj 2015 ligger Lundby bibliotek på sin nuvarande plats i byggnaden Glasiären mellan Backaplan och Vågmästareplatsen.
– Det var ett stort lyft att flytta hit och vi ökade antalet besökare och vår utlåning med 20 procent, säger Agneta Rundqvist, bibliotekarie.

Av Göteborgs 26 bibliotek är Lundby det fjärde mest besökta med cirka 20 000 besök per månad. Kyrkbyns bibliotek, som ligger på Kyrkbytorget i samma stadsdel,  återinvigdes i december efter en omfattande renovering. Båda biblioteken har många olika aktiviteter.
– Biblioteken erbjuder till exempel läxhjälp och mattestuga samt annan studiehjälp helt gratis. Här finns språkkafé, bokcirklar för olika åldrar, bokfika, författarbesök, stickkafé, filmkvällar, quiz, föreläsningar och seriehörna med tips och möjlighet att lära sig rita serier.
En del aktiviteter arrangeras i samarbete med ABF.

Biblioteket satsar också mycket på olika digitala tjänster och du kan lära dig ladda ner e-böcker, tidningar, talböcker och ljudböcker.
– Vi har teknik drop-in varje torsdag och vi märker att många kommer hit för att man kan låna surfplattor och att det finns gratis wifi.
För de yngsta finns en mysig barnboksavdelning med mjuka mattor och många aktiviteter för barn som sagostund, sagoyoga, bebisrytmik och skaparstund för små barn.
– Vi är måna om att ha en stor bredd med något för alla. Vi är också öppna för att utveckla och utvidga oss med nya tjänster.

Ett exempel på det är Dela mera som är ett projekt som vill öka delning av prylar hos Göteborgs Stads kulturhus och bibliotek. Tanken är att man ska kunna låna prylar som man använder sällan i hemmet. På så vis kan vi spara på utrymme, ekonomi och miljö.
– Det kan vara allt från verktyg som borrmaskiner och annat till symaskiner eller brädspel med mera. Tanken är att vi ska komma igång med det under året.

Lundby bibliotek är också ett populärt återlämningsbibliotek tack vare återlämningsautomaten som är öppen även kvällstid och där böckerna sorteras med hjälp av en robot.

Bild: Agneta Rundqvist, bibliotekarie Lundby, Daniel Pop, bibliotekarie Lundby och Viveka Hallberg, bibliotekarie Kyrkbyn/Lundby.

Besök Lundby biblioteks webbplats.
Här kan du läsa mer om Dela mera:

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.