Grattis Lindholmens tekniska gymnasium!

0

Vi säger grattis till Lindholmens tekniska gymnasium som den 12 mars har utnämnts till Årets skol- och förskolebyggnad 2021.

Med utnämningen Årets skol- och förskolebyggnad vill företaget Nohrcon uppmärksamma de som har byggt nya skolor extra bra, så att de kan inspirera andra. 

Lindholmens tekniska gymnasium är den första kommunala gymnasieskola som byggts på 25 år i Göteborg och önskan var att den skulle manifestera utbildning och bli ett landmärke på Lindholmen. Skolan är en nollenergibyggnad, vilket betyder att byggnaden själv producerar all energi som krävs för uppvärmning, ventilation, elektricitet, varmvatten med mera. 

Juryn lovordade bland annat projektet för dess kalejdoskopiska tredimensionella värld av undervisningsutrymmen. En offentlig omröstning slog fast att Lindholmens nya plusenergi-landmärke förtjänade titeln.

Lindholmens tekniska gymnasium är också nominerat till det prestigefyllda Kasper Salin-priset. Priset delas ut av Sveriges arkitekter sedan 1962 till en byggnad med hög arkitektonisk kvalitet. Tidigare vinnare är bland annat Vasamuseet i Stockholm, Stationen Triangeln i Malmö samt Handelshögskolan och Världskulturmuseet i Göteborg.

I motiveringen till nomineringen för Lindholmens gymnasium står bland annat:

Med ett uttryck som tydligt förmedlar byggnadens konstruktion skapas en öppen och tillåtande struktur. Kombinationen av betongbjälklag och grova träbalkar ger väl tilltagna våningshöjder och en arkitektur med förutsättningar att möta framtidens behov. Allt utom fasaden och den bärande konstruktionen kan ändras med enkla medel för att ge plats för annan verksamhet, som kontor, lättindustri eller kultur. Det visar på ett modernt förhållningssätt till byggande och pekar ut en riktning i omställningen till ett hållbart samhälle.

Vinnare av Kasper Salin-priset utses på Arkitekturgalan den 25 mars.

Bilder: KUB arkitekter

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.