Långängen

0

Just nu pågår renovering av 50-talshusen på Långängen och tanken är att hela området ska förnyas till en trevligare boendemiljö.

Långängen på Hisingen utgör ett större sammanhängande område med bebyggelse från början av 1950-talet. Arkitekt är Ragnar Dahlberg. Området ligger mellan Wieselgrensplatsen och det nya området Kvillebäcken som växer fram vid Backaplan. I Långängen finns totalt 870 lägenheter i flerbostadshus. Av dessa äger Familjebostäder 501 stycken varav hälften är ettor, resten tvåor och treor. Punktvisa renoveringar genomfördes under 1985-95 i området, men området som helhet är eftersatt och nu görs en större renovering som beräknas bli klar i slutet av 2017.

– Renoveringarna görs i fem etapper och nu håller vi på med etapp tre. På vissa hus där det behövs gör vi stambyte, installerar nytt ventilationssystem samt byter fönster. Dessutom dräneras alla fastigheter. Hyresgästerna har också fått sina badrum renoverade och kunnat göra vissa tillval när det gäller renoverat eller nytt kök, säger Lena Språng, kundansvarig Familjebostäder.

Renoveringarna sker i dialog med de boende där mjukare värden lyfts fram så att de förutom högre boendestandard även får en trivsammare boendemiljö.

– När renoveringen av husen är klar så kommer vi att göra i ordning utemiljöerna och tanken är att hela området ska smälta ihop med nya Kvillebäcken så att det blir en helhet.

I den fördjupade dialogen har boende, näringsliv, arkitekter och representanter för Familjebostäder haft möten, samtal och workshops om förnyelsen av Långängen.

– Vi upplever att de flesta hyresgästerna är nöjda med renoveringen och att det är efterlängtat även om det alltid är besvärligt och stökigt under tiden det pågår.

 

Fakta: Långängen i Brämaregården, uppkallad 1934 efter de så kallade långängarna till Lundby by.

 

 

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.