Lasse Ljunggren: Mannen bakom Hisingen by day

1

Allt började med en promenad och en fråga från ett par turister: Finns det någon turistinformation specifikt för Hisingen? Några månader senare lanserade Lasse Ljunggren webbsajten Hisingen by day.

Han minns det som igår, hur han sommaren 2010 – närmare bestämt under Gothia cup-veckan i juli– promenerade längs Ättestupan och stötte på ett par frågvisa lundabor.

hisingenbyday_2– De tyckte det var besynnerligt att det inte fanns någon turistinformation specifikt för Hisingen, säger Lasse Ljungren.

Det fick hans hjärna att börja ”spinna”. Vad kan jag göra lokalt? Hur skulle en evenemangssajt kring vad Hisingen har att erbjuda kunna se ut? I slutet av sommaren började han bygga en och någon månad senare länkade han till den på sin privata Facebooksida.

– Det är väl ingen som får nys om det här, tänkte jag, men snart hörde en journalist av sig och det blev en artikel i lokaltidningen Hisingen.

Karusellen var igång och Lasse, som arbetat inom vård och omsorg i drygt 20 år, såg plötsligt nya möjligheter.

– Vågar man inget, vinner man inget. Jag satsade fullt ut. Visst var det lite trögt i början, men jag malde på och till slut gav det resultat.

 

Heltidsjobb att driva sidan

2011 vann han Lundbypriset och med det kom erbjudandena. Sedan 2012 är han webbutvecklare åt Backaplan. Stadsdelsförvaltningen har också nyttjat hans tjänster, liksom handlarna på Wieselgrensplatsen där han för övrigt driver sin verksamhet från ett rum i anslutning till Lundby Stadium Bowls lokaler.

I ärlighetens namn är det som webbutvecklare han drar in större delen till sitt livsuppehälle. Annonserna på Hisingen by day ger visserligen en del, men inte mer än att verksamheten går jämt ut. Ändå ägnar han mer än heltid åt sidan.

– Det roliga med sajten är att man träffar så mycket folk. Jag är mycket ute och rör mig. Fotograferar, inhämtar information och knyter kontakter. Sedan är det otroligt många platser jag aldrig skulle ha besökt på Hisingen om jag inte dragit igång det här.

Många favoritplatser på Hisingen

En pärla som han upptäckt är naturområdet Kippholmen, strax intill Björlanda kile.

– Att åka dit ut på sommaren, sitta på klipporna och kolla ut över vattnet och se svanar och annat – det är helt underbart, säger Lasse.

En annan favorit är Göteborgs största park – Hisingsparken – som han även förärat med en egen Facebooksida.

Centrala Hisingen då? Vad har den ursprunglige smålänningen för favoritplatser i stadsdelen där han bott i över 20 år?

– Jag gillar att promenera längs Kvillebäcken. Den har så mycket historik kring sig. Visste du att bönderna fraktade varor längs den på släde förr i tiden på vintern?

– Ättestupan är också en kär plats och jag gillar Kvilletorget och restaurang- och caféutbudet där omkring.

Men det senare kan bli ännu bättre. Lasse Ljunggren tycker att det ska satsas mer på nöjesliv, kultur och restauranger.

– Det behövs. Ta till exempel Lindholmsallén. Där kan det göras mycket mer för att få till ett evenemangstråk.

 

Funderingar får mycket responshisingenbyday_3

Sedan han startade Hisingen by day har han också funderat mycket på vad man skulle kunna göra för att få över fler turister till Hisingssidan.

– Man skulle till exempel kunna införa en turistbusslinje med hållplatser på Hisingssidan, eller varför inte låta Paddan ha en hållplats på Eriksberg?

Sådana frågor och alla möjliga andra ögonblickstankar som dyker upp – typ ”tänk om det funnits ett kafé uppe i Eriksbergskranen?” – tar han upp under vinjetten ”Dagens -” eller ”Kvällens fundering” på webbsidan och Facebooksidan.

– Det blir mycket respons, framför allt på Facebook. Sidan har blivit lite Hisingen by days ansikte utåt. Den hade 4 381 följare när jag kollade senast i morse.

Evenemangssidan tar som sagt mycket tid och för att hinna med sina andra åtaganden arbetar Lasse Ljunggren mer eller mindre sju dagar i veckan, ofta från nio på morgonen till sena kvällen.

– Men på helgerna tar jag det lite lugnare. Då är jag mest ute och fotograferar. Men ska man tala om en nackdel med det arbetet så är det att man blir lite av en ensamvarg.

Men fördelarna överväger och sajten tänker han inte släppa. För det första behövs den (det har folk berättat), för det andra är den som han säger: ”mitt lilla skötebarn”.

– Jag har en vision om att sätta Hisingen på kartan. Och jag tror jag har lyckats ganska bra. Hittills i alla fall, säger Lasse Ljungren och skrattar.

 

Text: Lars Nicklason

 

 

 

Dela

1 kommentar

  1. Pingback: En milstolpe på Facebooksidan Hisingenbyday | Hisingen by day

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.