Lyckade utgrävningar på Centrala Hisingen

0

Totalt har tre samtidsarkeologiska utgrävningar genomförts på Centrala Hisingen. I maj var det Backaplans tur, dessförinnan Kvilletorget och i slutet av oktober förra året ägde den första rum i Lilla parken i Långängen.

Hallå där, Pernilla Hallberg, verksamhetsansvarig på Fastighetsägare Centrala Hisingen, FCH, – vad är skälet till att ni arrangerat utgrävningarna?

De är en del av den Culture Planning Process vi arbetar med och som innebär att man lyfter en stadsdels eller ett områdes speciella karaktärer. I vårt fall, på Centrala Hisingen, är just blandningen mellan gammalt och nytt spännande och vi ville gärna se om vi kunde hitta något spännande i marken eller i de berättelser som människor så entusiastiskt och generöst har gett oss.

Blev resultatet som ni tänkt, gjordes några särskilda fynd?

Vi visste nog inte riktigt vad som skulle komma upp till ytan, vilket ju delvis är spänningen med utgrävningarna. Med facit i hand kan vi konstatera att vi fått massor – kanske inte traditionella arkeologiska fynd – men nu vet vi till exempel att dryckesfontänen som planerades i Långängens park aldrig kom till och vi vet att Carl Milles hade starka synpunkter på Susannas bassäng på Kvilletorget. Dessutom vet vi att barnen, innan butikerna fanns på Backaplan, smög till den förbjudna Kvillebäcken för att på hemgjorda båtflak staka sig fram i bäcken. Vi har fått så många historier; levnadsöden, roliga historier och anekdoter. Och vi har fått många förklaringar och berättelser till hur platser använts och används idag, vilket ger en större förståelse när vi ska utveckla stadsdelen vidare.

Hur har engagemanget från allmänheten varit?

– Det har varit fantastiskt! Vi har i princip haft fullt upp under hela utgrävningarna – möjligen med undantag på Backaplan då det var lite färre personer som deltog, men de som var med stannade å andra sidan länge.

Hur kommer fynden och berättelserna att användas?

– Genom det stora engagemanget från allmänheten har vi förstått att det inte riktigt räcker med de korta rapporter som kommer på nätet så vi planerar en utställning i höst. För mer information om detta – håll utkik på vår facebooksida Vi på Centrala Hisingen!

Planerar ni fler utgrävningar i år, eller nästa år?

– Nej, just nu finns inga planer på fler utgrävningar. Men vem vet? Kanske kommer någon med ett spännande förslag om plats att gräva ut och undersöka närmare. Kanske skulle den platsen där det en gång fanns en svartjazzklubb ungefär vid Lundby IF:s klubbstuga vara intressant att gräva ut?

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.