The rocking barber of Hisingen

0

I mer än femtio år har han ägnat sig åt saxar, rakapparater och gitarrer. Nu kommer filmen om Hasse klippare – The Rocking Barber of Hisingen!

Det var nära, berättar Hasse Gustavsson.

– Jag spelade i ett dansband i mitten på sjuttitalet som hette Hux-flux. Vi skulle precis bli proffs, hade skrivit på ett turnékontrakt med en promotor, när jag bestämde mig för att hoppa av. Jag hade ju salongen här och har aldrig ångrat mitt beslut.

Nej, även om han aldrig blev musiker på heltid så har det aldrig varit några problem att kombinera barberandet med musiken. Hasse har gjort det till sin grej och det få gånger han spelar ute nuförtiden klipper han kunder mellan låtarna. Rockabilly style, eller 50-talsinspirerat, för det mesta. Det är också så hans musik låter och i barbershopen en bit från Kyrkbytorget blommar 50-talsestetiken till fullo. Varenda yta som inte upptas av saxar, rakdon och pomador täcks av gamla fotbollsaffischer, rock- och countrylegender, gitarrer, vimplar, bilder på hamburgare…

– Jag älskar rockabilly och den epoken, men jag är ingen freak. Ibland kan jag tycka att rockabillyfolket överdriver attributen. Det har blivit för mycket yta, prylar och kommersialism. Jag försöker göra min egen grej, säger Hasse när han hänger på sig gitarren och stompar igång ”I’m a rockabilly boy”.

Han sjunger med inlevelse och frenesi om hur han ”love that sound”. Den egna låten har faktiskt toppat spellistan på en radiostation i USA i några veckor. Tänk om han vetat det när han som 14-åring satt hemma i halländska Källsjö och nyförälskad i popmusik lyssnade på Spotnicks och Thore Skogman på radion. Livet vore ju fulländat!

Två år senare, 1966, flyttade han till Göteborg för att börja på frisörskolan.

– Jag hyrde ett rum i Örgryte. Blev kvar där i sex år. Jag var färdig frisör 1969 och jobbade sen på ett par olika salonger.

Men han var inte nöjd. Ville bli sin egen. 1972 fick han ett tips om att en frisörsalong stod ledig på Hisingen. Sedan dess har han verkat i samma lokal och levt sitt liv på ön. Först i ett radhus vid Vågmästareplatsen och sedan i en 30-tals-villa intill Kyrkbytorget där han sett sina fyra barn växa upp. Han bor där än idag.

– Jag vill inte flytta från Hisingen. Nej, för sjutton! Visst, det är lite flashigare på andra sidan och lite mer basic här, men vi har allt. Coop, Ica, bagerier… och Häckens nya arena, säger han och skrattar.

Fotboll är också en stor passion. Hasse går gärna och ser alla de fyra stora Göteborgslagen men först och främst är det förstås Häcken som gäller. De tre senaste åren har han haft årskort till lagets matcher.

– De slutade fyra i allsvenskan senast. I år tror jag det kommer bli ännu bättre. Det skulle vara kul att se dem i Europa.

Filmaffisch - The rocking barber of Hisingen

Filmpremiär 16 februari 2018

Men först ska han få gå på premiär. Den 16 februari rullar The Rocking Barber of Hisingen igång på Frölunda kulturhus. I samband med det spelar Hasse.

Samma procedur upprepas senare i vår på Truckstop Alaska i Eriksbergsområdet. Det var förresten där filmaren Thomas Haglund råkade se en spelning med Hasse 2011 och fick idén till en film. Det var något speciellt och punkigt över killen som körde på med sin grej, som gjorde sina egna skivor och sålde dem i sin barbershop.

Det har tagit sex år att sammanställa filmen. Under tiden har Hasse hunnit bli pensionär och börjat trappa ner. Numer har han öppet tre dagar i veckan. Bara drop in.

– Jag trivs bäst med det. Har alltid gjort, säger han och konstaterar:

– Det finns inte många som jag kvar, inte många renodlade herrfrisörer. Vi får sätta vårt hopp till invandrarna. Där finns fortfarande en tradition och de som kommit hit är ofta väldigt duktiga, säger Hasse Gustafsson.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.