Thomas Bennelind: Så fick Häcken sitt namn

0

Var växte häcken? Någonstans i Kville. Men exakt var? Thomas Bennelind har sökt efter platsen där häcken växte – den som för snart 75 år sedan gav namn åt fotbollslaget.

– Det känns som att jag har knutit ihop säcken.

Thomas Bennelind, 29, pratar om hur han lyckades förena två stora passioner – skrivandet och BK Häcken.

Under flera år arbetade han som planskötare på Rambergsvallen. Trivdes bra, inbiten Häckensupporter som han var. Så vad kan en sådan göra som också är utbildad journalist?

Ideell redaktör

Varför inte skriva krönikor, göra matchreferat och spelarintervjuer för Häcken på supportersidan Svenskafans? För knappt två år sedan blev Thomas Bennelind redaktör på ideell basis och häckensupportrarnas röst på webben. En av dem, Mikael Olsson, hörde av sig förra våren med en idé.

– Det var dags att skriva ihop historien om klubbens första tio år och han tyckte att jag skulle göra det.

Det tyckte Häckens ledning också. Nästa år får klubben inte bara en ny Rambergsvall – man fyller också 75 år. Projektet låg rätt i tiden och under våren har Thomas Bennelind varit anställd i tre månader hos klubben för att ta reda på mer om föreningens födelse och, inte minst, lokalisera platsen för häcken – den som växte mellan kastanjeträden vid ängen där ett gäng killar från kvilleområdet som kallade sig BK Kick började spela ihop 1938.

– Men namnet Kick var redan upptaget så 1940 fick man byta. Och så tänkte någon på den där häcken.

Den är borta sedan länge. Redan på 40-talet fick många av grönområdena i trakten ge vika för nya bostäder. Så var kan den ha legat? Thomas beskriver sökandet tillbaka i historien som ett detektivarbete. Intervjuerna har varit många. Och historierna som berättats har ofta sagt emot varandra.

– Jag har gått på flera minor och kommit in på många sidospår. Därför har det blivit viktigt att hitta hårdfakta. Jag har varit på stadsarkivet och stadsbyggnadskontoret och tittat på flygfoton, ja till och med brittiska spionfoton från andra världskriget.

Lyfter fram historia

Häckens första år var framgångsrika. Under 40-talet vann man sex seriesegrar i följd och redan 1950 spelade man i division tre. Att klubbens tidiga historia nu lyfts fram är viktigt för supportrarna och identiteten, menar Thomas Bennelind.

– Häcken är en av landets rikaste klubbar, men brukar ofta beskyllas för att vara historielös. ”Ni har ju bara Gothia Cup som gjort er rika”, brukar man få höra. Det stämmer inte.

Lösa planer finns om att ge ut en jubileumsbok nästa år, men än så länge är det bara klart att texterna Thomas författat ska ligga på Häckens hemsida. En tanke är också att klubbens supportrar ska kunna sammanstråla vid en minnessten – en sten som placeras i närheten av platsen där allt tog sin början. Så var växte häcken med stort H? 

– Vid Kvilles gamla posthus, närmare bestämt vid Tunnbindaregatan 9. Där låg den öppna ängen där killarna först började spontanträna.

Projektet är färdigställt och säcken alltså knuten. För Thomas Bennelind är det dags att gå vidare. I sommar lämnar han Göteborg för ett riktigt journalistjobb på Södermanlands nyheter.

– Mitt ideella arbete på supportersidan öppnade dörrarna för projektanställningen. Som i sin tur lett till att jag nu kommer att arbeta som journalist. Det känns verkligen som jag har fått uppskattning för det jag har gjort.

Text: Lars Nicklason

BK Häcken. Foto: Lena Öritsland

BK Häcken. Foto: Lena Öritsland

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.