VR höjer spelupplevelsen

0

Framtidens spelupplevelse är här. Hos VR World kan den hugade spelspekulanten med hjälp av Virtual Reality-glasögon prova det allra senaste. De insatta menar att VR-spel inte går att jämföra med vanliga TV-spel.
– Hittills har du tittat UTIFRÅN på en skärm, nu är du INNE i spelet, säger Richard Muthwill.

Tillsammans med Ellen Abrahamson startade han VR World i slutet av September, 2017, på Herkulesgatan 1 vid Backaplan på centrala Hisingen.
– När vi var i Amsterdam upptäckte vi ett litet ställe med tre VR-spelstationer och tyckte att det var fräckt. Eftersom det inte fanns något liknande i Göteborg drog vi igång här, säger Richard.

Den nystartade verksamheten har kommit igång fint.
– Både nyfikna och mer bevandrade VR-spelare har redan hittat hit, säger Ellen.

VR står alltså för Virtual Reality. Med det avses en datorsimulerad tredimensionell (3D) fantasivärld eller verklighet. Inuti den miljön simuleras användarens – spelarens – fysiska närvaro för att möjliggöra interaktion människa-miljö. Den virtuella verkligheten skapar helt enkelt konstgjorda sensoriska upplevelser, som kan omfatta synen, känseln och hörseln. Hela VR-härligheten upplevs via VR-glasögon.
–De har sensorer som känner av huvudets rörelser. Ihop med ytterligare sensorer på väggarna vet datorerna exakt var spelaren är och hur denne rör sig så att det uppstår en väldigt detaljerad upplevelse, säger Richard.

Det är inte bara fyndet i Amsterdam och spelintresse som gjort att han plötsligt hamnat i VR-branschen. I grunden har han ett stort dator- och teknikintresse. Det har i sin tur resulterat i ett eget bolag, som hjälper mindre företag och privatpersoner med datorproblem. Den kunskapen är förstås värdefull i den nya verksamheten också.
–Det krävs kraftiga datorer, framför allt för att kunna hantera grafiken. Dessutom måste varje dator skapa dubbelt så mycket data då varje enskild glasögonhalva är en egen ”skärm”, säger Richard.

Både han och Ellen tycker att det är roligt att gå i bräschen för den nya ”VR-vågen”. Och så kan de förstås få utlopp för sitt eget spelintresse…
–Ja, det är en bonus, säger Ellen.

Eftersom investeringarna för att kunna spela VR-spel är ganska stora är spelen i sig väldigt billiga. Men de är oerhört effektiva i sin gestaltning. Dock finns spel gjorda av världskända spelföretag som ligger i en lite högre prisklass.
– De som testar VR-tekniken för första gången kanske ska börja med en upplevelse utan handkontroller innan de fortsätter med renodlade interaktiva spel. Det beror på att intrycken direkt blir så oerhört starka för hjärnan, men när man har upplevt det en gång kan man börja lära sig kontrollerna för varje spel, säger Richard.

På sikt vill ägarduon utveckla verksamheten till att skapa VR-presentationer och liknande för exempelvis arkitekter, mäklare och vården. Då kan även AR bli aktuellt, det vill säga Augmented Reality.
– Där blandas även grafiska element och foton med mera in i den tredimensionellt beskrivna miljön. AR passar dock bäst för större verksamheter som i realtid vill beskriva en plats eller en händelse, säger Ellen.

De olika VR-miljöerna kan skapas med hjälp av 3D-kameror, och sedan omvandlas filmen i en dator till en 3D-modell. Det går också att använda foton eller ritningar, som bearbetas i ett datorprogram.
– Jag använder gärna Unity för att konstruera VR-spel, men det funkar med Google SketchUp också, säger Richard.
Han har själv knåpat ihop ett spel som VR World använder när företag bokat in sig för teambuilding.
– Företag och ungdomsgårdar kommer hit för att testa ett nytt slags samarbete mellan sina medarbetare respektive kompisar, säger Richard.

VR World har i skrivande stund precis haft en omröstning bland sina VR-fans om vilket spel som ska köpas in nästa gång. Och det blev Resident Evil, en riktig tungviktare bland skräckspel. Trots att Richard är van vid VR-spel, och oftast spelar på ”master-nivå”, är han tveksam till att testa just den ”rullen”…
– Den ger verkligen kalla kårar och framkallar skräck på ett intensivt vis, säger han.

Är du modig nog? Ja, det är bara att ge sig till VR World och se efter…

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.