Gjorde film om Hisingen på sommarjobbet

0

När 16-årige Nils Hassling Offrell flyttade till Tolered för två år sedan var han full av förutfattade meningar om sin nya hemvist. Men oj vad fel han hade. Nu är han en av ungdomarna bakom en uppmärksammad hyllningsvideo till Hisingen.

Brandmän, byggnadsarbetare, skolungdomar, Älvsnabbsresenärer – ja till och med kommunstyrelsens ordförande Annelie Hulthén och andra politiker gör det. Vadå? Jo, till det de dunkande tonerna av Pharrell Williams låt ”Happy” dansar de glatt i välkända Hisingsmiljöer i en video som lagts upp på Youtube. Världsfenomenet ”We are happy”, som går ut på att göra en film om sin stad, har spridit sig till Hisingen och Göteborg.

Från Tollered till Tolered. Nils flyttade från Lerum till Hisingen.

Från Tollered till Tolered. Nils flyttade från Lerum till Hisingen.

– Vi var trötta på mediebilden av Hisingen och ville skapa en motbild. Speciellt jag kanske. Jag flyttade till Tolered för två år sedan med min mamma från Tollered utanför Lerum där jag växt upp och där min pappa bor kvar. Jag har fortfarande mina kompisar där. De tror att jag bor i ett getto nu, vilket är helt befängt, säger Nils Hassling Offrell.

En av kommunens feriearbetare
Han har hunnit gå ut nian och är en av 80 skolungdomar som under tre veckor på sommarlovet jobbat som ferieentreprenörer inom Göteborgs Stad. Det var här som han tillsammans med åtta andra fick chansen att göra filmen som efter en månad har 10 000 visningar på Youtube. Själv ansvarade han för kameraarbete och redigering – något han lärt sig genom sin pappa.

– Det är det bästa sommarjobbet man kan få. Tänk att få göra en film under tre veckor, att bara få ha roligt och dessutom få lön för det. En kompis till mig som har stått och diskat i Jönköping i sommar har varit rejält avundsjuk på mig.

Men det tog sin tid att göra filmen. Att ragga upp folk på stan och i förbifarten be dem dansa framför en kamera mitt på ljusa dagen var inte helt enkelt. Det krävde både övertalningsförmåga och planering. Men många ställde förstås upp på budskapet som står i bjärt kontrast till mediebilden.

– Gängkriminalitet och skjutningar är ju bara en liten del av Hisingen. Det finns ju så mycket mer. Jag tycker det är coolt att så många kulturer blandas här. Man kan lära sig så mycket, bli en öppnare människa, säger Nils.

Precis som sina kompisar hade han gott om förutfattade meningar om Hisingen innan han flyttade hit, men nu berättar han att han trivs mycket bättre med att bo i Tolered än i Tollered. Det var faktiskt ganska skönt att komma ifrån den invanda bubblan därute.

– Här händer det så mycket mer. Det är närmare till klubbar och kaféer, till centrum.

Börjat musikgymnasiet
Jo, det är dags att gå vidare i livet, hitta sina gelikar. Nils stora passion är musik, framför allt indiemusik och på kammaren spelar han gitarr influerad av band som Vampire Weekend och Arctic Monkeys. Därför har han sökt sig till musiklinjen på Donnergymnasiet vid Eriksberg där han just börjat.

– Det är med blandade känslor jag börjar gymnasiet. Man blir lite sentimental, saknar de gamla kompisarna. Några har jag hängt ihop med sedan dagis. Och nu splittras vi. Men förhoppningsvis kommer jag nu hitta folk att spela ihop med, sådana som är mer lika mig. Stundtals har jag känt mig malplacerad tidigare, sökt efter det mer alternativa. Och det är klart att det finns mer av det här i stan.

Framtiden då, tänker han sig den som musiker?
– Nej, jag har mest sökt musiklinjen för att få ha roligt medan jag läser. Det är de samhällsvetenskapliga ämnena jag är intresserad av och jag tror jag kommer att plugga vidare efter gymnasiet. Jag har ingen aning om vad, men jag ser framför att jag kommer att arbeta med något inom samhällssektorn i framtiden.

 

Text: Lars Nicklason

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.