Göthenburgo sätter Lundby på kartan

1

Hallå där Linneth Escobar, kulturgeograf och projektledare på Göthenburgo som nu givit ut en karta över Lundby där de boende själva medverkar och ger tips.

Vad är Göthenburgo?
– Det är en ideell förening som startades 2013 i ett möte mellan vänner som ville skapa ett bättre samhällsklimat i Göteborg. Vi vill öppna upp staden för alla och på så sätt föra stadens människor närmare varandra.

Hur gör ni det?
– Vi arbetar med flera olika projekt för social hållbarhet. Ett sätt är genom vårt kartprojekt där vi vill skapa tio kartor över Göteborgs tio stadsdelar. För oss är det viktigt att ha en lokal förankring i kartprocessen där de som bor där själva berättar om sin stadsdel för att ge en mer rättvis bild av staden. Jag bor själv i Lundby så där har jag bra lokalkännedom. Innehållet tas fram genom samtal med göteborgarna, och designen av varje karta sker i samarbete med lokala konstnärer. Med kartorna vill vi få människor att lyfta blicken från innerstaden och få upp ögonen för allt fantastiskt som hela staden har att erbjuda. På detta sätt hoppas vi att kartan ska locka göteborgarna att åka runt och se sig om i olika stadsdelar. En turistkarta av göteborgarna, för göteborgarna helt enkelt.

Varför en papperskarta och inte bara en digital karta?
– Det känns viktigt att ha den i pappersformat, det ger ett annat värde och är en bra motvikt till allt som redan är digitaliserat i dag. Sen tänker vi mycket på att kartan ska vara tillgänglig för alla och inte bara för dem med tillgång till det digitala rummet. Med kartan vill vi inspirera människor till att röra sig mellan stadsdelarna och att ha en papperskarta som man vecklar ut för att orientera sig gör något med ens nyfikenhet och upptäckarlust. Dessutom vill vi att folk ska känna att kartan är så snygg att man ska vilja ha upp den på väggen hemma. Rocio Soto, illustratören som designade Lundbykartan har verkligen lyckats med att skapa en karta med starkt visuellt uttryck.

Dela

1 kommentar

  1. Carina Svensson on

    Vilken fin karta, vart kan man få tag i den? Den vill jag rama in!

    Mvh

    Carina

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.