Inlandsgatan under luppen

0

Inlandsgatan löper från Hjalmar Brantingsgatan och vidare genom Rambergsstaden längs Rambergets grönområde och hela vägen ner till Lundbyleden.

Här ligger Bravida Arena som invigdes i juni 2015 och ersatte Rambergsvallen.

Inlandsgatan fick sitt namn 1918 och betyder ”leder in mot land”. Inlandsgatan ligger i Rambergsstaden och Inland är en gemensam beteckning för de fyra häradena på södra Bohusläns fastland.

FCH:s medlemmar har några fastigheter på Inlandsgatan och här ligger också Bravida Arena som ersatte Rambergsvallen efter att den revs 2013. Den klarade inte längre av kraven från Svenska Fotbollförbundet.

Rambergsvallen invigdes 1935 och är hemmaarena för BK Häcken. Utöver fotbollen användes Rambergsvallen för friidrott av IF Kville samt av närliggande skolor vid exempelvis idrottsdagar. Rambergsvallen var idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs bas för övriga anläggningar på Hisingen med garage, förråd och personalutrymmen. Driftmässigt hängde anläggningen ihop med Rambergsrinkens ishall och Lundbybadet. Verksamheten på anläggningen bestod mot slutet till cirka 90 procent av uthyrning till skolorna för deras friidrott.

Beslut om att bygga en arena togs av Göteborgs kommunstyrelse och kommunfullmäktige i februari 2014. I april 2014 påbörjades bygget av Bravida Arena med plats för 6 500 åskådare (4 500 sittplatser, 2 000 ståplatser). Arenan är byggd enligt Svenska Fotbollförbundets krav för allsvenska arenor. Planen saknar dock i motsats till Rambergsvallen banor för friidrott. 

Bravida Arena har fyra stycken 38 meter höga belysningsmaster som står på 130 kubikmeter hårt armerade betongfundament. Under konstgräsplanen ligger 4 mil värmerör som täcktes med grus och ett dränerande asfaltslager innan gräset rullades ut på en stötdämpande matta. Som stabiliseringsmaterial användes sand och granulat. På Bravida Arena har det använts ett grönfärgat, miljövänligt gummigranulat.

Bravida arena är en så kallad ”nyckelfärdig” arena vilket innebär att den är en sammansättning av färdiga delar som transporterats till Hisingen från det tyska företaget Bremerbau. Arenor av samma utformning finns i de tyska städerna Paderborn och Offenbach. Bravida arena är den enda ”nyckelfärdiga” arenan i Sverige.Bravida Arena invigdes i juni 2015. Got Event hyr arenan i sin helhet och ansvarar för all verksamhet. De hyr ut till BK Häcken och breddidrottsföreningar via idrotts- och föreningsförvaltningen.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.