Inte längre lika färgtätt på Färgfabriksgatan

0

Det finns inte längre några spår av färgfabrikerna som låg på Färgfabriksgatan. Kanske borde gatan nu istället döpas om till Restaurantgatan, för här kryllar det av spännande matställen av olika slag.

Färgfabriksgatan sträcker sig 321 meter, mer eller mindre, mellan Gustaf Dalénsgatan och rondellen där Deltavägen, Swedenborgsgatan och Krokegårdsgatan möts. De tre sista namnen kanske inte säger alla så mycket, men tänk Backaplan på Hisingen så blir det enklare att placera dem rätt.

Nu för tiden är det bara gatunamnet som minner om färgfabrikerna som låg vid Färgfabriksgatan i början och mitten av 1900-talet, då industribebyggelse började uppföras i Östra Kvillebäcken. Det relativt småskaliga området runt bäcken Kvillebäcken kom att domineras av kemisk-teknisk industri, som just färgfabriker. Under 1900-talets andra hälft förändrades delar av området och gick från att vara inriktat på industri till att mer bli ett handelsområde.

En del av fastigheterna genomgick i den förändringsprocessen stora ombyggnader, medan andra i princip stått orörda sen dess. Och det syns på gatan att en del av lokalerna är lite sjangserade, alltså blivit lite luggade av tidens tand.

Trots att det enbart finns bostadshus på ena sidan av Färgfabriksgatan, som så att säga diskvalificerar en hel gatusida från etablering av matställen, ligger det sex restauranger på andra sidan, vilket blir den norra. Och precis i anslutning till Färgfabriksgatan – vid ett gathörn i mitten av gatan, samt i västra respektive östra änden – ligger det ytterligare fyra ställen att stilla hungern på.

Kanske kan vi även räkna in ett konditori, med kafé, och en godisbutik?

Och är du medlem i den finska kulturföreningen Souvarit, som marknadsförs med en blåvit skylt mellan Backaplans BBQ och Jenin Grill, går det att både äta och dricka där också.

Sammanlagt gör detta att den hungrige kan välja på hela tolv ”näringsställen” på Färgfabriksgatan och i dess närområde. Det är onekligen lite speciellt med tanke på att Färgfabriksgatan inte ligger i city utan centralt på Hisingen…

Betyder det också att stråket mellan Hisinge Hus och Backaplan är det restaurangtätaste i Göteborg?

Och innebär det i sin tur att gatan borde döpas om till Födofabriksgatan, Käkvägen, Brödboulevarden, Hisingsströget, Spisstråket, Matgatan, Anrättningsavenyn, Näringsesplanaden, Restaurantgatan, eller Proviantpassagen?

Källor: Expressen, Wikipedia, En fallstudie över Östra Kvillebäcken i Göteborg – Göteborgs Universitet 2013, Göteborgs Gatunamn, Swecos PM: Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.