Det började som en kul grej och höll sig på det stadiet i några år. Sen blev det plötsligt allvar. Jesper Hallén och Olof Antonson är killarna bakom Hisingsskylten.
Visst skulle de se lite kul ut med in en Hisingsskylt à la Hollywoodskylten på Ramberget?
Så tänkte Jesper Hallén när han för några år sen skulle lägga ut bilder på webben från en stadsvandring som han hade varit med och arrangerat för Yimby – nätverket som arbetar för en tät och levande
blandstad. Sagt och gjort. När Ramberget syntes på bilderna fanns en ditsmugen Hisingsskylt. Och så fortsatte det i ett par år, i alla fall när Jesper Hallén och Olof Antonsson, båda samordnare på Yimby, publicerade Hisingsbilder på hemsidan.
– Vi gjorde en serie stadsvandringar och betade av Ringön, Frihamnen och så vidare. Den insmugna Hisingsskylten var mest en rolig grej, säger Olof Antonson.
Två likes blev 7000
Första gången de märkte att det fanns ett intresse var på Flunsåsstråketsdag för ett par år sedan. Killarna var där för att marknadsföra Yimby, men vid sidan av hade Jesper ställt upp sin Ipad som visade en bild på Hisingsskylten.
– Vi märkte att det var den som drog blickarna till sig. Folk stannade upp, tyckte att det var något vi borde ni verka för.
Så Jesper och Olof skapade Facebooksidan Hisingsskylten. Och sen… hände ingenting.
– Länge var det bara vi två själva som gillade sidan, säger Jesper Hallén.
Men när de på hösten 2014 skulle lansera ett stadsplaneringförslag om Heden i samband med Kulturnatta hade de lite tid över och drog liv i skyltidéen. När Göteborgs-Posten lyfte upp den i en artikel brakade det loss. Rejält. Under loppet av fem dagar gick sidan från två till 7 000 likes. Sedan har det rullat på med intervjuer i tidningar och radio, förslag om crowdfunding, inbokade möten med kommunen och samarbeten med olika lokala aktörer.
I skrivande stund har Facebooksidan drygt 10 300 likes och den 21 mars ska politikerna i park- och naturnämnden besluta om, och i så fall var, en Hisingsskylt bör placeras. Från politiskt håll har Arödsberget intill Brunnsbo lyfts som ett bättre alternativ än Ramberget.
– Det är inte så dumt med den nya bron och så där. Det ska också byggas en hel del på Backaplan som kommer att flytta uppmärksamheten åt det hållet, säger Olof Antonson.
Skylten ska bygga positivitet
Men frågar man folk är det inget snack om att det är Ramberget som gäller. En gång i tiden fanns ju faktiskt en Hisingsskylt där. Det var åtminstone vad en äldre herre trodde som sett de svartvita historiska bilder på berget med skylt som Olof manipulerat och publicerat.
– Han kom fram till mig i somras och berättade att han mindes den gamla skylten och att det var synd att den brann ner. Vi måste bygga upp den igen, tyckte han, säger Olof och skrattar.
Så varför vill de själva bygga en Hisingsskylt?
– Det har varit så mycket negativa skriverier om Hisingen så vill ville lyfta något positivt. Vår tanke är att skylten kan luckra upp lite, liksom visa att det är här saker händer. Och originalskylten i Hollywood hade ju från början inget med filmbranschen att göra utan skulle marknadsföra en exploatering av ett nytt bostadsområde. Från början stod det Hollywoodland. Så småningom tog man bort de fyra sista bokstäverna, säger Olof.
Det rimmar förstås bra med vad som just händer på Hisingen där nya bostadsområden växer upp i snabbt takt. Och så finns det en humor i det också, menar Jesper Hallén.
– På ett sätt är ju Hisingen så långt ifrån Hollywoodglamouren man kan komma. Och så är rytmen i ordet fin. Vissa tycker att det skulle står Göteborg istället. Men det funkar liksom inte.
Ramberget kan bli Aröd
För Jesper är Hisingen hemma. Han bor visserligen i Majorna där han också verkar som frilans inom grafisk formgivning, men han är uppväxt strax nedanför Ramberget och gick på Bjurslättskolan. Föräldrarna bor fortfarande kvar på Hisingen fast nu på Eriksberg.
Olof är också gammal öbo, uppväxt på Öckerö, men bor idag i Kålltorp. Hans band till Hisingen har dock alltid varit starka.
– Min pappa har bott i höghusen på Vågmästarplatsen och gick i Rambergsskolan. När fisket var dåligt på 60-talet var det många som flyttade in till Hisingen. Och jag har alltid arbetat på Hisingen; tidigare på Volvo och nu på en förskola ute i Tuve.
Så när kan skylten vara på plats?
– Förhoppningsvis innan 400-årsjubiléet 2021, säger Jesper.
– Ja, jag tror inte det är pengarna som är bekymret, fyller Olof i. Det är nog mer det byråkratiska, att allt ska vägas för emot som i så fall kan sätta käppar i hjulen. Men det känns som om projektet är lättare att genomföra i Aröd än på Ramberget. Folk verkar inte bry sig så mycket om det blir lite åverkan där. Många vill bevara Ramberget som det är.
Text: Lars Nicklason