Många besvarade årets trygghetsundersökning!

0


Det finns mycket positivt med att bo på Centrala Hisingen! Det visar resultatet av årets trygghetsundersökning som under sommaren gick ut till 1 000 personer i stadsdelen.

Topp fem (utan inbördes ordning) av positiva saker som angavs i undersökningen var:

  • Kommunikationerna
  • Jag känner mig hemma
  • Närheten till centrala Göteborg
  • Hamnen och närheten till vattnet

Syftet med undersökningen är att ta reda på vad människor som bor på Centrala Hisingen tycker om sitt närområde, vad som är bra och vad som är mindre bra.

– Det är glädjande att så många som drygt 50 procent av de tillfrågade valde att delta, det är en riktigt bra svarsfrekvens, säger FCH:s verksamhetschef Pernilla Hallberg.

Även om mycket upplevs som positivt finns det några negativa saker som sticker ut – nedskräpningen som hela 47 procent anger som ett problem respektive trafiksituationen som 30 procent tycker är negativt med Centrala Hisingen.

– För första gången har trafiksituationen angetts som en negativ upplevelse. Orsaken till detta får vi titta närmare på men främst är det trafiken på Gustaf Dahlénsgatan och Wieselgrensgatan som sticker ut, konstaterar Pernilla.

Lite extra tyngd läggs på frågor om trygghet och säkerhet i undersökningen och resultatet visar att tryggheten för boendemiljön fortsätter att öka. Sedan undersökningen 2015 har andelen personer som uppger att de de senaste tolv månaderna har blivit utsatta för ett brott minskat med åtta procent. Som en förmodad konsekvens av detta uppger färre boende att de upplever att brottsligheten har ökat på Centrala Hisingen, 32 procent jämfört med 41 procent 2015.

Precis som vid mätningen 2018 upplevs tryggheten för boendemiljön till stora delar som positiv. På vissa platser i stadsdelen upplever människor dock fortfarande oro. Det är framför allt tre platser som anses vara mest otrygga – Hållplatsen/tunneln vid Wieselgrensplatsen respektive Hjalmar Brantingsplatsen samt gångtunneln vid Lundbybadet.

– På 16 år har den allmänna tryggheten i vårt område stärkts allt mer, vilket är viktigt eftersom upplevelsen av hur tryggt ett område är påverkar hur varje boende upplever sin stadsdel.

Trygghetsundersökningen genomfördes i år för sjätte gången i samarbete mellan SDF Lundby och Fastighetsägare Centrala Hisingen, FCH, som vid starten av sin verksamhet 2002 genomförde den första undersökningen i syfte att vända den då rådande negativa trygghetstrenden.

 – Vi vill tacka alla som svarat på våra frågor! Era svar är en viktig del i det fortsatta utvecklingsarbetet av Centrala Hisingen, säger Pernilla Hallberg.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.